MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Na te cechy koniecznie zwróć uwagę. Rozpoczął się sezon na krajowe owoce

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Pierwsze polskie owoce spod folii już są, cały czas na rynku dostępne są też importowane owoce.
Pierwsze polskie owoce spod folii już są, cały czas na rynku dostępne są też importowane owoce. Grzegorz Dembiński/Polska Press
Sezon na truskawki dopiero raczkuje, pojawiają się pierwsze odmiany spod folii. Warto znać zawczasu odpowiedź na pytanie: jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Gdy rozpocznie się boom na te owoce, bardzo łatwo o pomyłkę rodzimych truskawek z tymi z importu. Na jakie cechy zwrócić uwagę przy kupnie truskawek?

Spis treści

Sezon na truskawki 2024. Szczyt przypadnie na czerwiec

Rozkwit sezonu truskawkowego rozpocznie się w czerwcu. Do tego czasu większość sprzedawanych truskawek pochodzić będzie z tuneli lub spod osłon. Wysyp gruntowych przypada na pierwsze letnie miesiące. Warto wiedzieć, że przez cały sezon na rynku będą także sprzedawane owoce z importu.

Pierwsze polskie truskawki w sprzedaży. Tanio?

Choć na gruntowe truskawki trzeba poczekać, już teraz na bazarkach możesz znaleźć krajowe owoce spod folii. Ceny w większości regionów przekraczają 20 zł/kg.

Na problem importowanych owoców zwraca się uwagę od lat. Często europejskie truskawki są przesypywane do łubianek i sprzedawane jako polskie. Co roku prowadzone są w tym zakresie kontrole, na nieuczciwych sprzedawców służby nakładają kary.

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu przekazał, że najczęstsze błędy przy sprzedaży to:

  • wskazywanie kraju pochodzenia niezgodnego z faktycznym,
  • brak czytelnych informacji o kraju pochodzenia,
  • brak pisemnej informacji o pochodzeniu owoców.

Na etapie sprzedaży detalicznej każdy sprzedawca ma obowiązek umieszczania widocznych danych o państwie pochodzenia truskawek, a także ich klasie jakości handlowej. Rzetelnie oznakowane owoce zaspokajają potrzeby informacyjne konsumentów i stanowią podstawę świadomego wyboru, wskazuje inspektorat.

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Na rynku można znaleźć wiele odmian truskawek, różnią się smakiem i intensywnością koloru. Na pierwszy rzut oka konsument może mieć problem ze sprawdzeniem pochodzenia produktu. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, zanim zacznie się sezon, szczególnie na te gruntowe. Na bazarach najczęściej truskawki sprzedaje się na kilogramy lub w łubiankach. Nie zawsze znajdziesz naklejkę lub oznaczenie, trzeba zaufać sprzedawcy. Polskie to polskie, z takiego założenia wychodzi większość z nas.

Polskie truskawki i ogólnie te uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego uznaje się za wyjątkowo smaczne. Warto wybierać sztuki dojrzałe. Dostarczane są do sprzedaży w ciągu doby, więc można liczyć na ich świeżość, pisze Anna Rokicka-Żuk, Strona Zdrowia.

Istnieje jednak kilka sposobów na zidentyfikowanie truskawek. W przypadku pakowanych owoców musi pojawić się odpowiednie oznaczenie. Na etykiecie podany jest kraj pochodzenia, co pozwala zweryfikować, czy produkt rzeczywiście pochodzi z krajowych plantacji.

Na bazarkach, gdzie truskawki leżą luzem, potrzebna jest już wiedza. Kilka szczegółów pozwoli ci rozróżnić, czy truskawka jest polska, czy też zagraniczna. Plantatorzy zgodnie twierdzą, że prawdę powie… szypułka. Krajowe owoce po zerwaniu trafiają na handel, będą wyglądały zdrowo, ich szypułki będą zielone. Importowane produkty muszą przebyć dłuższą drogę, mimo odpowiednich warunków transportu, będą wyglądały na nieco sfatygowane i suche.

O pochodzeniu świadczy też góra owocu i jego kolor. Jeśli truskawka jest dojrzała, zazwyczaj przylega do szypułki i po całości jest czerwona. Gdy została zerwana za wcześnie, np. w celu transportu, odcinek między ogonkiem a środkiem może być blady. Nie bez znaczenia jest zapach. Importowane owoce nie są tak intensywne w aromacie, jak te polskie.

Warto patrzeć również na kształt i rozmiar. Krajowe truskawki nie są idealne, mają różne kształty i ich odcień nie jest intensywny. Najczęściej przypominają serca lub stożki. Importowane są z kolei dużo większe, twardsze, bardziej podłużne, foremne i mocno czerwone.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

od 7 lat
Wideo

Michał Probierz o Ekstraklasie i Euro

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska