1/8
Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto....
fot. Mariusz Kapała / GL

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

2/8
Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto....
fot. Mariusz Kapała / GL

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

3/8
Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto....
fot. Mariusz Kapała / GL

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

4/8
Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto....
fot. Mariusz Kapała / GL

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Włosi wybrali najpiękniejsze miasteczko w całej Italii! Spotkasz tam białych gigantów

NOWE
Włosi wybrali najpiękniejsze miasteczko w całej Italii! Spotkasz tam białych gigantów

Pięć znaków zodiaku, które czeka wspaniały maj. Jesteś na liście? HOROSKOP

Pięć znaków zodiaku, które czeka wspaniały maj. Jesteś na liście? HOROSKOP

Stanisław Chomski przedłużył kontrakt ze Stalą Gorzów

Stanisław Chomski przedłużył kontrakt ze Stalą Gorzów

Zobacz również

Włosi wybrali najpiękniejsze miasteczko w całej Italii! Spotkasz tam białych gigantów

Włosi wybrali najpiękniejsze miasteczko w całej Italii! Spotkasz tam białych gigantów

Ireneusz Krosny Trio zagrało bluesowy program w Hydrozagadce, a znany mim przemówił

Ireneusz Krosny Trio zagrało bluesowy program w Hydrozagadce, a znany mim przemówił