5/12
Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby,...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Grzyby

Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby, zazwyczaj leśne, suszone i mrożone. To zwłaszcza prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, maślaki i kurki, ale też gatunki hodowlane – najczęściej pieczarki. Są nie tylko dodatkiem smakowym, który dopełnia walory bigosu, farszu do pierogów z kapustą czy kulebiaka, barszczu czy też zupy grzybowej. Nawet mała ilość kapeluszników podbija w daniu zawartość cennych antyoksydantów, które pomagają zwalczać w organizmie stan zapalny. Dodają też potrawom cennego błonnika, który wspomaga układ odpornościowy. A żeby były lżej strawne, trzeba je dusić zamiast smażyć – i łączyć z mniejszą ilością tłuszczu.

6/12
Dania takie jak ryba po grecku to kawałki pod pierzynką z...
fot. Kinek00/Getty Images

Zdrowe potrawy świąteczne. Warzywa korzeniowe

Dania takie jak ryba po grecku to kawałki pod pierzynką z warzyw: marchewki, pietruszki i selera. Zestaw ten stanowi też bazę bulionu na każdą z tradycyjnych świątecznych zup. Warzywa stanowią źródło cennych antyoksydantów i składników mineralnych, a jedzone w startej postaci są też źródłem poprawiającego trawienie błonnika. Warto dusić je zamiast smażyć, by miały mniej kalorii, a więcej związków korzystnych dla zdrowia.

7/12
Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych,...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Mak

Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych, przede wszystkim wapnia, manganu i miedzi, a także witamin z grupy B, białka i przeciwutleniaczy, w tym związków poprawiających lipidogram krwi, oraz działających podobnie zdrowych tłuszczów. Aby składniki te były przyswajalne, nasiona muszą być zmielone – właśnie tak, jak w makowcu (czy też makowniku), kutii lub kluskach z makiem. Choć są to desery bardzo słodkie, mała porcja z pewnością wzbogaci jadłospis pod względem odżywczym.

8/12
Święta pachną przyprawami, które dodaje się nie tylko do...
fot. Monika Adamczyk/123RF

Zdrowe potrawy świąteczne. Przyprawy korzenne

Święta pachną przyprawami, które dodaje się nie tylko do pierniczków, ciast, kompotów, pralin i innych słodkich specjałów. Choć są uważane głównie za źródło smaku, dodatki takie jak cynamon, kardamon, goździki, wanilia, anyż gwiaździsty czy imbir wzbogacają dania również w związki zwalczające stan zapalny, ułatwiające trawienie, zmniejszające powstawanie gazów oraz wspomagające przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Biało-czerwony bieg w Gorzowie. Trzy kilometry na święto 3 Maja

Biało-czerwony bieg w Gorzowie. Trzy kilometry na święto 3 Maja

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Zielonogórzanie uczcili 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Zobacz!

Zielonogórzanie uczcili 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Zobacz!

Zobacz również

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Zielonogórzanie uczcili 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Zobacz!

Zielonogórzanie uczcili 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Zobacz!