Zacznijmy od ciasta drożdżowego. Do jego przygotowania potrzebujemy:
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 1 łyżka drożdży (najlepiej suchych)
* 1 całe jajo
* pół łyżeczki tartej wanilii
* 3,5 szklanki mąki
* 3 łyżki cukru
* szczypta soli
* 225 g masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)
Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Następnie dodajemy jajko i wanilię.
Mąkę, cukier, sól mieszamy w dużej misce i dodajemy masło (2 łyżki). Całość rozcieramy. Kiedy masa jest gotowa, mieszając dodajemy rozczyn z drożdży. Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę lub stół i krótko wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto powinno być lepiące i chłodne. Przykryte folią odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach 30x15 cm krótszym bokiem u podstawy. Pozostałą część masła należy rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1-2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, jak składamy kartkę papieru. Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25x17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Schładzać przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na całą noc. Z lodówki wyjąć ok. 20 minut przed robieniem rogalików.
A teraz nadzienie:
* 30 dag białego maku
* 10 dag masy marcepanowej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 10 dag dobrze wysuszonych i chrupiących orzechów włoskich
* 10 dag zblanszowanych dużych migdałów
* 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
I na koniec:
* jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
* posiekane orzeszki lub migdały do posypania
Mak i orzechy parzymy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i osączamy. Całość mielimy dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem pudrem, dodajemy zmielony z bakaliami mak, pokruszone biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze mieszamy, dodając śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda.
Ciasto na rogaliki wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34 cm i przecinamy wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek kroimy na 12 trójkątów. Rozsmarowujemy nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożone na blaszce należy przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wyrośnięte rogale smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy ok. 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Ciepłe polewamy lukrem i posypujemy orzeszkami lub posiekanymi migdałami.
źródło: materiały prasowe
Z czego się wypieka rogale świętomarcińskie?
źródło: TVN24/x-news
Więcej przepisów kulinarnych na naszym serwisie: Lubuskie Smaki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Burze szaleją nad Kalifornią. Wielu rejonom zagrażają powodzie
- „Nie mogą dalej iść tą drogą”. Joe Biden o izraelskiej reformie sądownictwa
- Sztuczna inteligencja mogłaby zastąpić 300 mln pracowników. Co da nam w zamian?
- „Haniebna” decyzja MKOl. Dwukrotny mistrz olimpijski apeluje o solidarność z Ukrainą