Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jemy po japońsku

(ban)
fot. DiGiTouch
Jeśli zdrowo jeść, to tylko w Japonii - tam żyje najmniej otyłych osób.

Nawet jeśli nie masz wszystkich składników tej diety, możesz skorzystać z zasad przygotowania posiłków. One są ponadnarodowe. Niektóre produkty można zamieniać.

Japonia jest drugim na świecie krajem pod względem liczby osób powyżej 65 roku życia. Wynika to przede wszystkim ze zdrowych nawyków żywieniowych. Japonki posiłki przyrządzają tak, by nie stracić naturalnych smaków, lecz delikatnie je podkreślić.

Potrawy opierają się na składnikach surowych lub tylko na chwilę zanurzonych we wrzątku albo ekspresowo podsmażonych w głębokim oleju. Dania są przygotowywane tuż przed podaniem, np. zupy gotują się wprost na stole ze specjalnym paleniskiem. Potrawy mają nie tylko zaspokoić głód, lecz także dostarczyć przyjemnych wrażeń wszystkim zmysłom.

Danie musi pięknie wyglądać i mieć różnorodną konsystencję. Jedzenie pałeczkami, kunsztownie zdobione naczynia, sprawiają, że jedzenie jest rytuałem.

Z czego gotują

Podstawą kuchni japońskiej są ryż, ryby i owoce morza oraz soja i jej przetwory, a także różnego rodzaju glony. Smak potraw urozmaicają nieliczne przyprawy: sos sojowy, sezam, wasabi, ocet ryżowy, wino ryżowe. W codziennym jadłospisie Japończyków znajdziemy warzywa, ryż japoński, tofu, sos sojowy, makaron m.in. ryżowy, sojowy, gryczany, soba (ma lekko orzechowy smak i delikatnie brązowy kolor.

Składa się w 80 procentach z mąki gryczanej oraz 20 z mąki pszennej. Makaron gotowany jest zawsze na półtwardo. Japończycy piją przede wszystkim zieloną herbatę. Przysmakiem Japończyków jest pasta miso, która powstaje ze sfermentowanego ryżu, jęczmienia albo soi z dodatkiem soli i słodu. Jej smak może być słony, ziemisty lub słodki. Jest składnikiem zupy miso i sosów. Bywa dodatkiem do grillowanych warzyw, ryb, mięsa i tofu.

Ile trwa

Dieta japońska trwa pięć dni, ale najlepiej stosować ją przez dwa - trzy tygodnie. Zestawy można przygotowywać w różnej kolejności. Dzienna dawka kalorii wynosi 1.200 kcal i traci się około pół kilograma w ciągu tygodnia, bez efektu jo-jo.

Mężczyźni bardziej aktywni powinni zwiększyć proponowane porcje o 15 procent. Zalecane jest picie około ośmiu szklanek niesłodzonych napojów - woda, zielona herbata.

Pierwszy dzień

Śniadanie: (około 370 kalorii ) kanapki kiusiu (3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, małe opakowanie pasztetu sojowego, ogórek konserwowy, kilka konserwowych cebulek).

Drugie śniadanie: ( około 140 kcal) opakowanie waniliowego deseru sojowego, pół szklanki jagód.

Obiad: (około 360 kcal) japońska zupa rybna z makaronem.

Podwieczorek: (około 80 kcal) sałatka ze szpinaku i tofu (2/3 pęczka szpinaku, 1/3 opakowania tofu, ocet jabłkowy, sos sojowy).

Kolacja: (około 250 kcal) chuda ryba (albo krewetki) z bobem.

Drugi dzień

Śniadanie: (około 275 kcal) omlet hotel tokio (jajko, 2 białka, 2 łyżki groszku, sos sojowy, ocet jabłkowy, łyżeczka oleju sojowego, 2 kromki chrupkiego, 2/3 czerwonej papryki).

Drugie śniadanie: (około 150 kcal) 10 śliwek węgierek.

Obiad: (około 400 kcal) ryba w sosie teriyaki z ryżem ( 150 g fileta z chudej białej ryby, łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy, szczypta imbiru, czosnek, pół torebki ryżu) oraz surówka honsiu (2 liście kapusty pekińskiej, 5 dag zielonych liści pora, łyżeczka oleju sojowego, ocet jabłkowy).

Podwieczorek: (około 150 kcal) duszona dynia z soczewicą (25 dag dyni, 2 łyżki czerwonej soczewicy, łyżeczka cukru, bulion, sos sojowy).

Kolacja: (około 260 kcal) gulasz z tofu.

Trzeci dzień

Śniadanie: (około 365 kcal) serek hansei (opakowanie chudego serka ziarnistego, łyżeczka nasion słonecznika, kilkanaście kiełków dowolnego rodzaju, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 1/3 małego opakowania chudego serka do smarowania, kilka liści sałaty).

Drugie śniadanie: (około 100 kcal) duża, twarda gruszka.

Obiad: (około 380 kcal) nigiri sushi (ryż nakrapiany octem ryżowym), sałatka ze szpinaku.

Podwieczorek: (około 130 kcal) 3 wafle ryżowe, pół szklanki malin.

Kolacja: (około 260 kcal) szaszłyki nippon (filet z piersi kurczaka bez skóry, kilka cebul ze szczypiorkiem, łyżeczka miodu, łyżka wody sos sojowy, ocet jabłkowy) i surówka Konfucjusza (25 dag białej rzodkwi, mała marchew, sól).

Czwarty dzień

Śniadanie: (około 290 kcal) kanapki rybaka (2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego, 2 plasterki wędzonego łososia, marynowany ogórek, ćwiartka marynowanej papryki).

Drugie śniadanie: (około 130 kcal) 2 pomarańcze.

Obiad: (około 385 kcal) wołowina duszona z warzywami.

Podwieczorek: (około 170 kcal) opakowanie deseru sojowego, szklanka wiśni.

Kolacja: (około 230 kcal) duszona flądra kobe z fasolką z teshi (15 dag flądry lub innej chudej ryby, sos sojowy, ocet jabłkowy, woda, 20 dag zielonej fasolki szparagowej, łyżeczka sezamu).

Piąty dzień

Śniadanie: (około 365 kcal) tofu danie (3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 1/3 opakowania tofu, 2/3 czerwonej papryki).

Drugie śniadanie: (około 95 kcal) mały banan.

Obiad: (około 375 kcal) klopsiki z kurczaka.

Podwieczorek: (około 130 kcal) sałatka z gotowanej kapusty (szklanka poszatkowanej kapusty, łyżeczka sezamu, łyżeczka oleju sojowego, łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy).

Kolacja: (około 230 kcal) tuńczyk w porach.

Gdybyś miała problemy z dostaniem składników, część z nich możesz zamienić. Zamiast ryżu do sushi zastosuj zwykły biały ryż, ocet ryżowy zastąp octem jabłkowym, pastę wasabi zamień na chrzan, zamiast pasty miso zastosuj bulion, makaron soba wymień na makaron razowy, a fasolkę azuki zamień na czerwoną fasolkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska