Nietolerancja laktozy nie oznacza, iż całkowicie musimy zrezygnować z produktów mlecznych.
W przypadku pierwotnej nietolerancji laktozy, związanej z niedoborem laktazy, należy:
- wyeliminować lub zmniejszyć spożycie mleka krowiego, koziego oraz owczego,
- Nadal spożywać wybrane produkty mleczne, ponieważ zawierają wapń, białko i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na niewielką, w wyniku obróbki przemysłowej, zawartość laktozy warto sięgać po: jogurty, białe sery, twarde sery, serki topione.
- Wybierać mleko o obniżonej zawartości laktozy lub płynne bezlaktozowe mleka, jak i w proszku.
W przypadku nietolerancji laktozy wtórnej (nabytej), wynikającej z zaburzeń trawienia spowodowanych uszkodzeniem przewodu pokarmowego, zalecana jest ścisła dieta bez laktozy – jednak rekomendacjami kieruje zawsze aspekt kliniczny.