Trwałą, wtórną nietolerancję laktozy mogą powodować choroby, takie jak np.:
[lista]
[*]celiakia
[*]mukowiscydoza
[*]choroba Leśniowskiego-Crohna
[*]rakowiak
[*]alergia przewodu pokarmowego
[*]lamblioza
[/lista]
Gdy ze względu na stan zdrowia konieczne jest wprowadzenie surowych ograniczeń, należy dokładnie czytać etykiety na opakowaniach produktów, sprawdzając, czy nie pojawiają się tam: laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, maślanka, tłuszcz mleczny, tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Często laktozę zawierają również składniki leków.
Jeśli jednak trawienie przebiega w prawidłowy sposób i pozostałe symptomy są niewielkie lub wcale nie występują, dieta powinna zostać złagodzona, a spożywanie produktów mlecznych rozszerzone o sery, następnie jogurty i inne świeże produkty mleczne.
Osoby ze stwierdzoną nietolerancją laktozy najczęściej mogą spożywać jej około 12 g dziennie. Na przykład: mleko zawiera około 5 g laktozy w 100 g produktu, jogurty, kefiry, serki – od 3 g do 5 g w 100 g produktu, natomiast w serach żółtych występuje ona w znikomych ilościach.