1/6
Pozornie zdrowe warzywa mogą stać się toksyczne i nam...
fot. bing.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Te warzywa są toksyczne. Spożycie prowadzi nawet do śmierci! Uważaj na ziemniaki i pomidory

Pozornie zdrowe warzywa mogą stać się toksyczne i nam zaszkodzić. Sprawdź w galerii, które z nich są najbardziej niebezpieczne i dlaczego.

2/6
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

3/6
Same pomidory nie są trujące i można je bez obaw jeść na...
fot. Laurie Rubin/gettyimages.com

Pomidory

Same pomidory nie są trujące i można je bez obaw jeść na zdrowie. Jednak łodygi i liście pomidorów, które czasem używane są do ozdabiania sałatek czy potraw nie tylko nie są jadalne, ale mogą być też toksyczne. Nie próbuj ich, bo mogą wywołać nieprzyjemne objawy takie jak bóle i zawroty głowy.

4/6
Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania...
fot. Joseph De Sciose / Aurora Photos/gettyimages.com

Rabarbar

Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania deserów takich jak ciasta czy muffinki, a także kompotów. Rabarbar ma kwaskowy smak dlatego najczęściej łączy się go ze słodkimi owocami np. truskawkami. Jednak należy uważać na liście rabarbaru i nie wykorzystywać ich do przygotowywania potraw, ponieważ są bogate w kwas szczawiowy, który powoduje niewydolność nerek. Zaledwie 25 gramów kwasu szczawiowego może zabić. Na szczęście, aby przyjąć zabójczą dawkę tego składnika trzeba by było zjeść aż ponad 2 kg liści rabarbaru, co jest raczej niemożliwe.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Smakowity indyk z imbirem. Zjedz go, gdy unikasz ziemniaków

Smakowity indyk z imbirem. Zjedz go, gdy unikasz ziemniaków

Matura z matematyki. Trzymajcie kciuki! - słyszymy w Budowlance

Matura z matematyki. Trzymajcie kciuki! - słyszymy w Budowlance

Żona Mauro zarobi milion na erotyce. Kontrakt przypieczętowała bezwstydnym zdjęciem

Żona Mauro zarobi milion na erotyce. Kontrakt przypieczętowała bezwstydnym zdjęciem

Zobacz również

Citroen C3 1.2 Turbo 100 KM vs Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 KM

Citroen C3 1.2 Turbo 100 KM vs Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 125 KM

Żona Mauro zarobi milion na erotyce. Kontrakt przypieczętowała bezwstydnym zdjęciem

Żona Mauro zarobi milion na erotyce. Kontrakt przypieczętowała bezwstydnym zdjęciem