Przecinkowce to mięsożerne bakterie (Vibrio vulnificus), które bardzo szybko się rozmnażają w wodzie o temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza.
Niektóre gatunki tych bakterii są chorobotwórcze. Mogą wywołać groźne zakażenia zapalne, ciężkie zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć
.
PRZECZYTAJ TEŻ
Tak można zarazić się przecinkowcami
Przecinkowcami można zarazić się podczas kąpieli. Mięsożerne bakterie dostają się do organizmu człowieka np. przez rany na skórze lub skaleczenia. Można się też zarazić, jedząc skażone nimi ryby i owoce morza.
Na zakażenie przecinkowcami najbardziej narażone są osoby o osłabionej odporności, dzieci, osoby starsze, osoby chorujące na choroby przewlekłe (np. cukrzycę, niewydolność wątroby), osoby przechodzące zwykłe infekcje, np. przeziębienie.
PRZECZYTAJ TEŻ
Tych objawów nie wolno lekceważyć
Jeśli po kąpieli w Bałtyku zauważymy objawy (ból głowy, gorączka, zaczerwienienie skóry/pieczenie, ból brzucha, dreszcze, nudności i wymioty), powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Leczenie w przypadku infekcji przecinkowcami polega przede wszystkim na antybiotykoterapii. Większe stężenie przecinkowców w Bałtyku obserwuje się od maja do października, kiedy temperatura wody jest najwyższa.
źródło: x-news, zdjęcia pochodzą z bazy X-bank Gallery.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?