Karol Okrasa złamał przepisy. Było ze smakiem [WIDEO]

Redakcja

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Zdaniem Karola Okrasy każdy region powinien szukać swojej tożsamości. Kulinarnej. I znaleźć oryginalne smaki. Na przykład niedźwiedziego czosnku.

W parku w Zatoniu, pod okazałym dębem, zostały złamane przepisy. A zrobił to... Karol Okrasa. Ale nie do końca ta gwiazda kuchni była w poniedziałek, 25 kwietnia, gwiazdą dnia. W roli głównej wystąpił czosnek niedźwiedzi.

- Przygotowałem trzy potrawy - tłumaczył mistrz tuż po wielkim gotowaniu. - Była to moja wizja dobrego pesto, ale siekanego, które podaliśmy do pstrąga z czosnkiem niedźwiedzim i owsem zielonym. Później zupa, która była taką wariacją na temat zupy lokalnej „nie becz” z żeberkami. Wreszcie do pierogów pani Małgosi Torenc przyrządziłem delikatny rosół z dodatkiem oczywiście czosnku niedźwiedziego i pieczonych pomidorów...

Zobacz także: Mateusz Truszkiewicz - gwiazda programu „MasterChef Junior”. Przepisy 9-letniego zielonogórzanina

Czosnek niedźwiedzi? Z tej rośliny słynie park w Zatoniu, nad którym już zaczyna się unosić jej aromat. A Okrasa przyjechał tu na zaproszenie stowarzyszenia „Nasze Zatonie”. I na każdym kroku podkreślał, że to roślina pod ochroną i w kuchni należy używać tej z ogrodu. - Rosół do ruskich pierogów, doskonały, lepszego pstrąga nie jadłem - recenzuje Jarosław Skorulski z „Naszego Zatonia” - Oj, będzie teraz moja żona miała ze mną pod górkę.

Z kolei zapytana o to, czy Karol Okrasa potrafi gotować, Małgorzata Torenc, w której kuchni odbywały się przygotowania do plenerowego gotowania, mówi krótko: Nieziemsko... - Zwłaszcza zupy - dodaje. - I już dla mnie nic nie będzie w kuchni takie samo.

Tymczasem Okrasa przekonuje, że wiele w Zatoniu się nauczył. Także o czosnku niedźwiedzim. I to tu złamano jego przekonania o tej roślinie, której niepowtarzalny aromat ma szansę stać się naszym regionalnym smakiem. - Nigdy nie sądziłem, że taki kucharz nabierze palcem ze słoika moje pesto i spróbuje - nie kryje dumy Skorulski. - Zabrał oba słoiki!

A na zakończenie skromny i przesympatyczny mistrz gotowania spotkał się z... przedszkolakami z Zespołu Edukacyjnego nr 9 w Zielonej Górze. Oto przedszkolaki przygotowały książkę kucharską ze swoimi ulubionymi przepisami. Okraszonymi kolorowymi malunkami. I zrobiło się... pysznie.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3