MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kasza jaglana a la risotto z tuńczykiem, pomidorami i serem (przepis Czytelniczki)

Czytelniczka
Katarzyna Gościniak
Kolejny przepis na nasz konkurs nadesłała nam Katarzyna Gościniak. Przypomnijmy, że do 19 sierpnia (do godz. 24.00) czekamy na wasze pomysły, jak można wykorzystać kaszę. Do wygrania jest książka "Kipi kasza".

Czas przygotowania: 30 min - czas gotowania kaszy
Koszt 4 porcji: ok. 11 zł

Składniki:
kasza jaglana 50g(mała porcja)-100g(duża porcja) na osobę
puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
puszka pomidorów lub dwa duże świeże
25 g sera typu parmezan
oregano
sól
pieprz

Przygotowanie:
1. Kaszę płuczę w garnku i odlewam wodę, następnie zalewam dwa razy większą ilością wody i gotuję.
2. Po 10 minutach mieszam dodaję pomidory i tuńczyka odlewając z puszki tylko część oleju. Doprawiam solą i pieprzem, świeżą bazylią i oregano i dalej gotuję, jeśli widzę, że wody jest mało a kasza jest jeszcze twarda dolewam odrobinę.
3. Co kilka minut zaglądam do garnka, mieszam i próbuję czy kasza jest ugotowana i ewentualnie dolewam wodę. I tak w kółko aż kasza będzie miękka. Lepiej dolewać mniej wody częściej niż nalać raz za dużo.
4. Trę ser na tarce i dodaję go pod sam koniec gotowania. Podaję jako samodzielne danie.
Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska