Czas przygotowania: 30 min - czas gotowania kaszy
Koszt 4 porcji: ok. 11 zł
Składniki:
kasza jaglana 50g(mała porcja)-100g(duża porcja) na osobę
puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
puszka pomidorów lub dwa duże świeże
25 g sera typu parmezan
oregano
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę płuczę w garnku i odlewam wodę, następnie zalewam dwa razy większą ilością wody i gotuję.
2. Po 10 minutach mieszam dodaję pomidory i tuńczyka odlewając z puszki tylko część oleju. Doprawiam solą i pieprzem, świeżą bazylią i oregano i dalej gotuję, jeśli widzę, że wody jest mało a kasza jest jeszcze twarda dolewam odrobinę.
3. Co kilka minut zaglądam do garnka, mieszam i próbuję czy kasza jest ugotowana i ewentualnie dolewam wodę. I tak w kółko aż kasza będzie miękka. Lepiej dolewać mniej wody częściej niż nalać raz za dużo.
4. Trę ser na tarce i dodaję go pod sam koniec gotowania. Podaję jako samodzielne danie.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?