MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kilka sztuczek kulinarnych. Nie ma ich w przepisach na dania

(staw)
Fot. DiGiTouch
Podajemy kilka porad, których zazwyczaj nie ma w przepisach, a czasem wiedza na ten temat decyduje o efektach kulinarnych.

Placek owocowy będzie bez zakalca, gdy przed ułożeniem owoców posmarujemy powierzchnię ubitym białkiem i oprószymy mąką.

Mleko nie wykipi, jeżeli włożymy na dno garnka, w którym się gotuje, mały talerzyk.

Dodanie szczypty soli do kremów czekoladowych podnosi jego smak.

Rosół będzie miał ładny klarowny kolor, kiedy dodamy do niego umytą łuskę cebuli.

Ugotowane buraki łatwiej obierzemy, kiedy po wyciągnięciu ich z ciepłej wody wsadzimy je od razu do zimnej.

Żeby łatwiej i szybciej ściągniemy osłonkę z parówek, gdy włożymy je na chwilę pod zimną wodę.

Ryby można panierować dodając do roztrzepanego jajka łyżkę startego parmezanu i łyżkę oliwy. Ryba ma ładny złoty kolor, a panierka nie odpada.

Mąka zmieszana z wodą nie będzie miała grudek, jeżeli dodamy szczyptę soli.

Sól nie zwilgotnieje, jeżeli włożymy do niej kilka ziarenek ryżu.

Jeśli masz swoje sposoby na dobry efekt w gotowaniu, napisz do nas, doradzisz innym. "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra lub [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska