5/13
Sernik wiedeński. Krok 3
Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru. Ucieraj, aż masa stanie się jasna i puszysta.
6/13
Sernik wiedeński. Krok 4
Do utartych żółtek dodawaj stopniowo ser oraz 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli dodajesz ziemniak, to pomiń mąkę. Dopraw masę łyżeczką esencji waniliowej.
7/13
Sernik wiedeński. Krok 5
Ubij białka ze szczyptą soli. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj resztę cukru. Ubijaj na gęstą pianę. Na koniec dodawaj porcjami pianę z białek do masy serowej i wymieszaj łyżką.
8/13
Sernik wiedeński. Krok 6
Formę tortową wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tworząc wysokie brzegi. Dzięki temu ciasto nie wyleje się w czasie pieczenia.