Spis treści
Jak grzyby po deszczu
Na bazarkach coraz mniej sezonowych warzyw i owoców, ale za to w ostatnich dniach widać było grzyby. Jak donoszą czytelnicy, w niektórych regionach urodzaj był w tym roku naprawdę spory. Nie zabrakło podgrzybków, kurek, kani czy maślaków. Na scenę wkroczyły też rydze i opieńki.
W świecie grzybów nietrudno o pomyłkę. Jeśli decydujemy się na samodzielny zbiór, warto zbierać tylko te gatunki, których jesteśmy pewni. Wielu doświadczonych sympatyków leśnego runa poleca zasadę: uważać na grzyby z blaszką, tam jest najwięcej niewiadomych. Jeśli mamy wątpliwości, warto skorzystać z pomocy grzyboznawcy lub udać się do pobliskiej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Sprzedawane grzyby muszą mieć atest
Świadomość zbiorów dotyczy również sprzedających. W okresie jesiennym wielu grzybiarzy handluje grzybami. Warto jednak wiedzieć, że niesprawdzone źródła to nie zawsze sprawdzone grzyby. Zanim trafią one na handel, trzeba uzyskać odpowiedni atest. Jak przypomina Agata Wodzień-Nowak, strefaagro.pl, najważniejsze zasady sprzedaży grzybów, to:
- Obowiązek posiadania odpowiedniego atestu na sprzedawane i używane do dalszej produkcji grzyby, również przez zakłady żywienia zbiorowego.
- Grzyby świeże, które rosną w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z takich grzybów, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania odpowiedniego atestu.
- Grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentom finalnym wyłącznie w opakowaniu.
- Sprzedaż grzybów w innych miejscach niż placówki handlowe bądź targowiska oraz bez wymaganego atestu jest nielegalna.
Grzyby, które posiadają atest, są bezpieczne, wcześniej sprawdzili je klasyfikatorzy lub grzyboznawcy. Nie mają pleśni, robaków, nie są rozdrobnione, a ilość zanieczyszczeń odpowiada wyznaczonym progom.
Tyle kosztują grzyby w listopadzie 2023
Cena za kilogram zależy od regionu i rodzaju grzybów. Najwięcej na straganach płaci się za kurki i rydze, tu ceny sięgają czasem 60 zł/kg lub więcej. Taniej można znaleźć koźlaki, podgrzybki czy kanie. Im bliżej zakończenia sezonu, tym te ceny mogą spadać. Zwłaszcza że w sprzedaży zaczynają królować grzyby suszone lub marynowane. Klienci coraz częściej decydują się na kupno małych pojemniczków, wtedy smakołyków można użyć od razu do wybranej potrawy.
Wielu grzybiarzy oferuje opcję zamówienia grzybów. Oto kilka ofert:
- Śląskie. Sprzedam rydze, gąski zielone, 30 zł/kg.
- Mazowieckie. Cena za kg opieniek 20 zł.
- Śląskie. Sprzedam grzyby prawdziwki cena za 1 kg – 40 zł,
- Opolskie. Witam, zapraszam do składania zamówień na ostatnie tegoroczne podgrzybki 25 zł/kg.
- Zachodniopomorskie. Mam do sprzedania pogrzybka oraz kanie, podgrzybki 25zł/kg, kanie 30 zł/kg.
- Podkarpackie. Świeże rydze z bieszczadzkich lasów. Cena 25 zł za kilogram. 3 kg - 75 zł.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?