1/7
Kwas foliowy wspiera produkcję i dojrzewanie krwinek...
fot. dolgachov/123RF

Które produkty mają więcej kwasu foliowego niż sałata? Podpowiadamy, co jeść przy niedoborach tej witaminy

Kwas foliowy wspiera produkcję i dojrzewanie krwinek czerwonych krwinek, a także wspiera układ nerwowy i zmniejsza ryzyko rozwoju demencji. Podpowiadamy, które produkty są lepszym źródłem witaminy B9 niż sałata.

2/7
Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka...
fot. Yaroslav Shuraev/Pexels.com

Sałata

Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka to cenne produkty spożywcze, które stanowią źródło witamin i związków mineralnych. Ich zielony kolor to zasługa chlorofilu, który jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia się komórek.

Sałata obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm, reguluje rytm wypróżnień, łagodzi zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Powszechnie uważa się, że sałata to najlepsze źródło kwasu foliowego, jednak jest to mylne przekonanie. Porcja 100 g zawiera bowiem 75 mcg tej witaminy.

3/7
Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż...
fot. Engin Akyurt/Pexels.com

Ciecierzyca

Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż sałata, ponieważ w 100 g suchych nasion znajdziemy aż 340 mcg tej witaminy. Warto jednak pamięć, że podczas obróbki termicznej i chłonięcia przez nasiona wody poziom kwasu foliowego znacznie się zmniejsza. Dodatkowo ciecierzyca stanowi znakomite źródło innych witamin i pierwiastków, w tym witamin antyoksydacyjnych (A, C i E), witamin z grupy B, a także żelaza, miedzi, manganu, cynku i magnezu.

Ciecierzyca wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, wspiera pamięć i koncentrację, a nawet łagodzi uczucie zmęczenia. Dodatkowo wykazano, że nasiona tej rośliny mogą łagodnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi, obniżać poziom glukozy, a także zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny.

4/7
Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego,...
fot. Jacqueline Howell/Pexels.com

Szpinak

Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, a porcja 100 g obfituje w 193 mcg witaminy B9. Liście tej rośliny zawierają luteinę i zeaksantynę, czyli związki wspierające pracę narządu wzroku. Dzięki filtrowaniu promieni UV zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka i tzw. kurzej ślepoty.

Szpinak jest również źródłem edyksteronu, który jako związek anaboliczny działa podobnie do testosteronu – dlatego mężczyźni, chcąc zwiększyć siłę i masę mięśniową, często w swojej diecie mają znaczne ilości szpinaku. Dodatkowo ten produkt obniża poziom glukozy we krwi i uwrażliwia komórki na działanie insuliny.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Gorzowscy szczypiorniści na pożegnanie ze swoimi kibicami pokonali Anilanę Łódź

Gorzowscy szczypiorniści na pożegnanie ze swoimi kibicami pokonali Anilanę Łódź

Święto kwitnących azalii 2024 w Iłowej! Tam koniecznie trzeba się wybrać!

Święto kwitnących azalii 2024 w Iłowej! Tam koniecznie trzeba się wybrać!

Fantastyczny mecz Biało-Czerwonych i pierwszy punkt Polaków w MŚ elity ZDJĘCIA

Fantastyczny mecz Biało-Czerwonych i pierwszy punkt Polaków w MŚ elity ZDJĘCIA

Zobacz również

W Gorzowie zapanowało bezkrólewie. Warta i Stilon podzieliły się punktami

W Gorzowie zapanowało bezkrólewie. Warta i Stilon podzieliły się punktami

Jagiellonia wraca na szczyt. Gładkie zwycięstwo nad Koroną Kielce

Jagiellonia wraca na szczyt. Gładkie zwycięstwo nad Koroną Kielce