1 z 8
Letnie przepisy Siby Mtongany
fot. mat.prasowe
2 z 8
Sos pomidorowy...
fot. mat. prasowe

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

* 15ml oleju

* 1 zgnieciony ząbek czosnku

* 400g mieszanki cebuli i pomidorów

* 1 duży słoik chutney z peppadewy i imbiru

* 5ml sosu sojowego, do przyprawienia

* Zioła do dekoracji

3 z 8
Wymieszaj opakowanie zwykłego serka kremowego z ½ łyżeczki...
fot. mat. prasowe

Serek kremowy

Wymieszaj opakowanie zwykłego serka kremowego z ½ łyżeczki cebuli w proszku, 30ml drobno posiekanych ząbków czosnku, 1 posiekaną cebulką dymką, 5ml świeżego soku z cytryny oraz szczyptą soli. Nałóż do niewielkiej miseczki i podawaj zamiast masła.

4 z 8
Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie...
fot. mat. prasowe

Sałatka z kurczakiem i warzywami

Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 20 minut

Porcja dla 4 osób

* 4 piersi kurczaka

Sos sojowy, miód, musztarda

* 30ml sosu sojowego

* 60ml miodu

* 15ml gruboziarnistej musztardy

* 5ml musztardy dijon

* 1 ząbek czosnku

* 1/2 łyżeczki płatków chili

Podawać z:

* 250g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej

* 1 pomidorem pokrojonym w plastry

* Tartym parmezanem

Warzywa w bekonie

* 200g zielonej fasolki, obranej

* 200g szparagów, obranych

* 200g brokułów z łodygami

* 8 plastrów bekonu

* 15ml brązowego cukru

* 5ml sosu sojowego

* 15ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc.

Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.

Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym.

Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Alicja Węgorzewska zaskakuje stylizacją. Miała na sobie suknię z dziwną konstrukcją

Alicja Węgorzewska zaskakuje stylizacją. Miała na sobie suknię z dziwną konstrukcją

Miasteczko kibica za rok też nad Wartą? "To był strzał w dziesiątkę"

Miasteczko kibica za rok też nad Wartą? "To był strzał w dziesiątkę"

Co za koncert! Daria ze Śląska też powiedziała: „Dobry Wieczór Gorzów”

Co za koncert! Daria ze Śląska też powiedziała: „Dobry Wieczór Gorzów”

Zobacz również

Poważny wypadek pod Babimostem. Kobieta w stanie ciężkim zabrana do szpitala

Poważny wypadek pod Babimostem. Kobieta w stanie ciężkim zabrana do szpitala

Ziemia i Pieśń 2024 w Szprotawie! Dębowy liść dla najlepszego zespołu!

Ziemia i Pieśń 2024 w Szprotawie! Dębowy liść dla najlepszego zespołu!