Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubię gotować dla rodziny i znajomych

(big)
Moja kuchnia nie jest wielka, ale lubię przyrządzać w niej różne potrawy - mówi gospodyni Stanisława Bukiewicz
Moja kuchnia nie jest wielka, ale lubię przyrządzać w niej różne potrawy - mówi gospodyni Stanisława Bukiewicz fot. Beata Igielska
Czym zaskoczyć gości na i nie spędzić w kuchni połowy dnia? - Najlepiej podać rybę, bo jest smaczna i zdrowa - mówi Stanisława Bukiewicz z Goszczanowca koło Drezdenka.

Pani Stanisława przyznaje, że lubi gotować i gościć rodzinę oraz znajomych. W jej domu od lat sprawdzonym hitem jest ryba w papryce i w zalewie. W dodatku nie trzeba szykować jej na ostatnią chwilę, bo danie najlepiej smakuje, gdy postoi co najmniej dobę w lodówce. - Można całość przyszykować i być spokojnym, że goście będą najedzeni i zadowoleni. Dobre ryby od kilku lat są droższe niż mięso, ale warto pamiętać, że są smaczne i zdrowe - mówi pani Stanisława. I dodaje, że każdy, kto spróbował jej hitu, od razu prosi o przepis. Teraz mogą z niego skorzystać także nasze Czytelniczki.

RYBY W ZALEWIE

Składniki: 1 kg filetów rybnych, 2-3 cebule, po 1 słoiku papryki i ogórków konserwowych, łyżeczka Vegety, ciasto naleśnikowe; na zalewę - ½ szklanki oleju, 3 łyżki octu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki cukru, 1 mały przecier pomidorowy, szczypta soli.

Przygotowanie: Świeże lub rozmrożone filety rybne obsypać Vegetą. Odstawić na 2 godziny. Smażyć na oleju z obu stron w gęstym cieście naleśnikowym. Składniki zalewy zagotować. Cebulę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. W większym naczyniu układać warstwami ryby i pokrojone warzywa. Całość zalać zalewą. Można podawać po wystygnięciu, ale potrawa lepiej smakuje, gdy postoi 2-3 dni w lodówce. Podajemy ze świeżym pieczywem.

ZALETY RYB

Dlaczego warto jeść ryby przynajmniej raz w tygodniu? Bo kryją w sobie cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Potrzebujemy ich, aby mieć zdrowe serce i w dobrym stanie naczynia krwionośne. Powodują podniesienie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenie złego (LDL). Najwięcej zalet mają ryby morskie.
Do smażenia ryb najlepiej używać olejów odpornych na działanie wysokiej temperatury - np. rzepakowego, z pestek winogron, oliwy z oliwek (nie extra virgine, która należy jeść na surowo). Nie smaż ryb na maśle lub smalcu. Masła możesz użyć jedynie do dosmaczenia potrawy już przygotowanej. Na potrawie połóż wiórki z tłuszczu, niech się rozpuszczą pod wpływem temperatury.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska