Będzie to oficjalna degustacja młodych win wyprodukowanych z pierwszych zalegalizowanych zbiorów. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku weszła w życie nowa ustawa winiarska, która pozwala rolnikowi wyprodukować w ciągu roku do 1000 hektolitrów wina z winogron zebranych na własnej plantacji.
Nasze winnice zarejestrowały się w agencji rynku rolnego oraz poddały kontrolom różnych inspekcji. Co prawda przepisy nie są zbyt szczegółowe i zawierają sporo niejasności, ale jest nadzieja, że już wiosną te trunki trafią na rynek.
Do degustacji zostało wybranych osiem win z czterech winnic.
Do wydobycia ich walorów dobrano odpowiednie przystawki i warto nadmienić, że są one inspiracją do odbycia podróży kulinarnej po Europie. Wycieczka rozpocznie się od duetu rześkich win białych w połączeniu ze świeżą sałatą w stylu greckim. Kolejna para to aromatyczne, wręcz tropikalne wino i sałatka z melonów, orzechów i słodkiego sosu, potrawa wydobędzie nuty owocowe naszego napoju bogów.
Z kolei carpaccio z dodatkiem pieprzu, octu balsamicznego i świeżych truskawek odsłoni lekkość win czerwonych. Zaś na zakończenie spróbujemy wędlin kojarzących się z polskim lasem, atmosferą domu oraz charyzmatycznych win z nutami dębu, dymu i jagód.
W degustacji będzie mogło wziąć udział 80 osób. Zaproszenia w cenie 60 złotych od 26 stycznia można nabywać w Palmiarni. Warto nadmienić, że przez tę podróż poprowadzą autorzy trunków, a sam wieczór będzie służył celebracji lubuskiego napoju bogów. Nie zabraknie fiszek degustacyjnych, które pomogą wyłonić najlepiej zapowiadające się wina regionu lubuskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?