Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Maciej Piechowiak znów popisał się w MasterChef Junior. Jurorzy pod wrażeniem umiejętności 11-latka z Dychowa.

Łukasz Koleśnik
Łukasz Koleśnik
Maciej Piechowiak popisał się swoimi umiejętnościami w ostatnim programie MasterChef Junior.
Maciej Piechowiak popisał się swoimi umiejętnościami w ostatnim programie MasterChef Junior. TVN/MasterChef Junior
Maciej Piechowiak z Dychowa (gmina Bobrowice) przeszedł do kolejnego etapu programu MasterChef Junior. 11-latek z Dychowa znów popisał się umiejętnościami kulinarnymi i nawet wygrał jedną z konkurencji w ostatnim odcinku!

Przedstawialiśmy już Macieja Piechowiaka z Dychowa , który już po raz drugi bierze udział w programie MasterChef Junior. W obecnej edycji idzie mu znacznie lepiej niż poprzednio. Ma 11 lat, a gotuje lepiej niż niejeden dorosły. Podzielił się też z nami swoimi nietypowymi przepisami.

Maciek najlepiej odtworzył monodeser

Maciej Piechowiak znalazł się w siódemce najlepszych młodych kucharzy i w ostatnim odcinku MasterChef Junior rywalizował o awans do następnego etapu. I zrobił to z klasą! Gościem odcinka był wybitny cukiernik Krzysztof Kopczyński. Mistrz cukiernictwa zaprezentował swoją specjalność, czyli monodeser. Młodzi kucharze mieli go odtworzyć.

Maciej Piechowiak popisał się swoimi umiejętnościami w ostatnim programie MasterChef Junior.

Maciej Piechowiak znów popisał się w MasterChef Junior. Juro...

Najlepiej spisał się właśnie 11-letni mieszkaniec Dychowa. Jurorzy stwierdzili nawet, że monodeser Maćka był nawet lepszy niż oryginał!

Oto monodeser przygotowany przez Maćka Piechowiaka z Dychowa, który pozwolił mu wygrać konkurencję.
Oto monodeser przygotowany przez Maćka Piechowiaka z Dychowa, który pozwolił mu wygrać konkurencję. TVN/MasterChef Junior

Przepis na brownie

M. Piechowiak podzielił się też kolejnym przepisem. Tym razem na słodkości. - Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, Maciek często piecze brownie - przyznaje jego mama.

Oto przepis na brownie Maćka Piechowiaka:
Składniki:

  • 6 średnich jajek - lub 7 małych lub 5 bardzo dużych
  • 200 g gorzkiej czekolady - najlepiej 70 %
  • 250 cukru - trzcinowy ciemny lub mieszanka ze zwykłym
  • niecała szklanka mąki pszennej - 140 g
  • 200 g masła - cała kostka
  • 3 łyżki oleju - 30 g
  • 100 g kakao - 10 łyżek
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • ewentualne dodatki: rum, wanilia, wiśnie, maliny, orzechy

Przygotowanie:
Kostkę prawdziwego masła (200 gramów) roztop w kąpieli wodnej na minimalnej mocy palnika, w rondelku z grubym dnem lub ewentualnie w mikrofali. Jeśli roztopione masło jest gorące, to odstaw je do przestudzenia. Ma być tylko ciepłe. Do masła wlej jeszcze trzy łyżki oleju roślinnego. Do ciepłego masła wsyp 250 gramów cukru. Wymieszaj masło z cukrem na tyle, by nie było w masie większych grudek. Cukier nie musi się rozpuścić w płynnym maśle. Wsyp pół płaskiej łyżeczki soli. Do masy wbij sześć średniej wielkości jajek. Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę tak, by powstał jednolity krem. Do miski przesiej niepełną szklankę (140 gramów) mąki pszennej tortowej wymieszanej z kakao. Potrzebujesz około 10 łyżek kakao (100 gramów). Dodaj czekoladę, Wymieszaj i dodatki. Wybraną formę wyłóż papierem do pieczenia (foremka o wymiarach 22 x 25 cm lub 24 x 24 cm, lub tortownica o średnicy 24 cm). Na papier wylej ciasto. Brownie piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

MasterChef Junior | Sezon 6 | Odcinek 8 | Zwiastun:

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska