Jesteś w złym nastroju
Powodów złego samopoczucia może być mnóstwo. Na nasz nastrój wpływa także dieta, a w szczególności cukier. Często by poprawić sobie nastrój, sięgamy po coś słodkiego. Faktycznie, cukier sprzyja produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonów szczęścia. Ale gdy poziom cukru w naszym organizmie spadnie, wówczas możemy poczuć się jeszcze gorzej niż przed zjedzeniem słodkości.
Często się przeziębiasz
Cukier obniża odporność. Gdy jemy dużo słodkich pokarmów, białe krwinki gorzej radzą sobie ze zwalczaniem patogenów – wirusów i bakterii. Niektóre badania wskazują, że cukier może osłabiać naszą odporność nawet o połowę.
Ciągle czujesz się głodny
Odczuwasz głód i sięgasz po batonika? To błąd! Nasz organizm szybko spala cukier. Po zjedzeniu słodkości szybko czujemy się znowu głodni. W konsekwencji jemy więcej i tyjemy.
Bolą Cię zęby
Im więcej słodyczy jemy, tym większa szansa, że będziemy musieli częściej odwiedzać stomatologa. Spożywanie dużej ilości cukrów prostych, które obecne są chociażby w słodyczach, sprzyja tworzeniu się próchnicy. Jeśli zauważysz ubytki w uzębieniu albo co gorsza, odczuwasz ból, koniecznie udaj się do dentysty. Natomiast jeżeli chcesz uniknąć częstych wizyt i stomatologa, ogranicz cukier.