Składniki tortilla (na 5 szt.):
- 150g mąki kukurydzianej
- 150g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 225 ml wody
Składniki nadzienie (na 5 szt.):
- 800g mięsa mielonego
- 200g przecieru pomidorowego
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
- 100g sera żółtego
- Szczypiorek
- Papryka
- Puszka kukurydzy
- Puszka fasoli czerwonej
- Duży filet z kurczaka
- Oregano
- Papryczka chili
- Bazylia
- Curry
- Ząbek czosnku
- Olej
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną oraz sól. Wszystko mieszamy.
2. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.
3. Powoli dodając wodę zagniatamy ciasto i wyrabiamy je (aż będzie odchodzić od ręki).
4. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i smarujemy oliwą z oliwek, następnie zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 20 min.
5. Ciasto dzielimy na 8 części i wałkujemy na kształt koła (o grubości ok. 0,5cm)
6. Powstałe placki smażymy na rozgrzanej patelni około 2 min z jednej str. (aż pojawiać się zaczną pęcherzyki powietrza).
7. Podsmażamy mięso mielone wraz z kukurydzą i fasolą oraz posiekaną w kostkę papryką.
8. W miseczce mieszamy ketchup i przecier pomidorowy oraz przyprawiamy oregano i bazylią, chili oraz wciskamy ząbek czosnku, całość mieszamy i dodajemy do mięsa.
9. Kolejno siekamy drobno szczypiorek i również dodajemy do mięsa.
10. Kurczaka siekamy w drobną kostkę i przyprawiamy curry oraz chili, podsmażamy go.
11. Ser ścieramy na cienkiej tarce.
12. Na placek tortilli nakładamy farsz z mięsem mielonym, na niego dajemy kawałki kurczaka posypujemy całość startym serem i zawijamy w rulon.
13. Następnie owijamy folią aluminiową i podgrzewamy w 170 st. C około 8 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?