Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Młodzi gotują i układają kalendarz

Jarosław Janik
Wojciech Łatyszkiewicz i Mateusz Rojewski, uczniowie klasy IV b technikum gastronomicznego, prezentują pamiątkowy kalendarz, w którym znalazły się opisy historycznych potraw
Wojciech Łatyszkiewicz i Mateusz Rojewski, uczniowie klasy IV b technikum gastronomicznego, prezentują pamiątkowy kalendarz, w którym znalazły się opisy historycznych potraw fot. Jarosław Janik
Co jadali nasi przodkowie? Starodawny jadłospis dobrze znają uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3.

Młodzież gotuje potrawy, które były serwowane przed kilkoma wiekami. Żeby jednak przygotować konkretne danie, trzeba najpierw dotrzeć do starych przepisów.

- To najtrudniejsza część realizacji projektu, kiedy trzeba przewertować dziesiątki dokumentów w muzeum lub bibliotece - mówi uczestnik zajęć Mateusz Rojewski. Podobnego zdania są nauczyciele. - Dla mnie to duże wyzwanie, bo nie łatwo zgromadzić informacje na temat starodawnej potrawy - mówi Jolanta Cielecka, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.

Ryby z XVII wieku

Projekt realizowany jest naprzemiennie w dwóch miejscach. W myśliborskiej szkole i muzeum w niemieckim Altranft. Prace ocenia profesjonalne jury: przedstawiciele niemieckiego związku kucharzy, ludzie prowadzący restauracje oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych z obydwu krajów. Co roku wybierany jest inny temat. Uczniowie przygotowywali już potrawy z XVI i XVII wieku. - Były dania z ziemniaka, ryba na ruszcie, bigos i pieczeń z dzika - wylicza J. Cielecka.

Dziś jest szybciej

Najważniejsze, żeby potrawa przygotowana została zgodnie z recepturą. Używa się też przypraw znanych w dawnych czasach. - Dla nas udział w projekcie to także rywalizacja. Chcemy w konkursie wypaść lepiej od naszych zachodnich kolegów - mówi Wojciech Łatyszkiewicz.

Uczestnicy konkursu podkreślają, że w dobie techniki potrawy przyrządza się o wiele szybciej. Jednak kiedyś te same dania były o wiele zdrowsze.
Projekt co roku kończy się wydaniem kalendarza, w którym na fotografiach prezentowane są historyczne potrawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska