5/9
Domowe lody śmietankowo-owocowe...
fot. 123 RF

Domowe lody śmietankowo-owocowe
śmietanka 42% 200 ml (3 opakowania), cukier puder 6 łyżek, świeże owoce (truskawki, jagody) 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżki.
Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce dodając cukier puder. Owoce zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą śmietanką. Masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Co 20-30 minut wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą – dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie przełożyć ją do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin.

6/9
Fit lody jagodowe...
fot. 123 RF

Fit lody jagodowe
1 szklanka jagód
1/2 szklanki gęstego jogurtu
3/4 szklanki mleka kokosowego
(można zastąpić mlekiem migdałowym lub
kefirem)
2 łyżki stewi (można zastąpić miodem)
1 cytryna
Jagody myjemy i osuszamy. Miksujemy na gładką masę. Jogurt mieszamy z mlekiem kokosowym i stewią. Odkładamy 1/3 masy którą należy wymieszać ze skórką startą z cytryny. Pozostałe 2/3 masy mieszamy ze zmiksowanymi jagodami. Foremki do lodów napełniamy masą jagodową na samą górę wykładając białą masę kokosowo-cytrynową. Lody pozostawiamy w zamrażarce aż stężeją – około 4 godzin.
(przepis z książki: "Nie…zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kingi Paruzel)

7/9
Lody limonkowe...
fot. 123 RF

Lody limonkowe
1 awokado, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki syropu z agawy, sok z 1 limonki.
Awokado i jogurt miksujemy. Dodajemy dwie łyżki syropu z agawy i sok z limonki. Ponownie blendujemy. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki.

Lody malinowo daktylowe
1 banan, 100 gramów malin, 4 łyżki jogurtu, 2 łyżki syropu daktylowego
Banana, maliny i jogurt dokładnie miksujemy. Dodajemy syrop daktylowy. Całość mieszamy i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki.
(przepisy z książki: "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie" Moniki Mrozowskiej)

8/9
Mrożona kawa z puree malinowym...
fot. Nadzieja Szukała

Mrożona kawa z puree malinowym
Kawę parzymy i schładzamy. Umyte i osuszone maliny rozdrabniamy za pomącą shakera lub możemy użyć do tego blendera. Rozdrobnione owoce dobrze mieszamy z odrobiną chudego mleka (może być bez laktozy). Mus malinowy wykładamy na dno szklanki, zalewamy schłodzoną kawą, dodajemy spienione mleko i kostki lodu. Całość posypujemy płatkami migdałowymi albo wiórkami z gorzkiej czekolady lub kokosowymi.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Ireneusz Krosny Trio zagrało bluesowy program w Hydrozagadce, a znany mim przemówił

Ireneusz Krosny Trio zagrało bluesowy program w Hydrozagadce, a znany mim przemówił

Lubuszanin Teo Tomczuk szykuje się do finału Mam Talent!

Lubuszanin Teo Tomczuk szykuje się do finału Mam Talent!

Ekspresowa „oszukana” pizza z cukinii. Nie ma drożdży, ale jest pyszna

Ekspresowa „oszukana” pizza z cukinii. Nie ma drożdży, ale jest pyszna

Zobacz również

Ireneusz Krosny Trio zagrało bluesowy program w Hydrozagadce, a znany mim przemówił

Ireneusz Krosny Trio zagrało bluesowy program w Hydrozagadce, a znany mim przemówił

Będą rowerowe atrakcje na Starym Rynku. To przystanek na trasie Berlin - Warszawa

Będą rowerowe atrakcje na Starym Rynku. To przystanek na trasie Berlin - Warszawa