1/16
Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na najpopularniejsze...
fot. fot. pixabay

Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na najpopularniejsze ciasta na Boże Narodzenie. Wśród nich: serniki, makowce, drożdżowe, orzechowce.

2/16
Puszysty sernik z bezą i rosą...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Puszysty sernik z bezą i rosą

Składniki na tortownicę 26 cm
SPÓD:
mąka – 1 szklanka
cukier – 120 g
margaryna – 120 g
jajko – 1 sztuka
proszek do pieczenia – 1 szczypta
sól – 1 szczypta

MASA SEROWA:
ser biały trzykrotnie zmielony – 750 g
całe jajko – 3 sztuki
żółtko – 3 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
olej – 0,5 szklanki
mleko – 1,5 szklanki
budyń śmietankowy – 90 g

BEZA:
białko – 4 sztuki
cukier – 0,5 szklanki

Wykonanie
SPÓD:
Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.
BEZA:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.
Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.
Uwaga!
W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!
Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!
Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.
Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

3/16
Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie

Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę
600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie w syropie

Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

4/16
Tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec zawijany [PRZEPIS]...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec zawijany [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
3/4 szklanki letniego mleka
150 g masła
6 żółtek
50 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
szczypta soli
2 łyżki rumu
3 łyżki cukru wanilinowego

Składniki na masę makową
200 g mielonego maku
50 g cukru
70 g miodu
ok. 150 g bakalii (orzechy, morele, śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
150 ml mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka whisky (lub innego alkoholu)

Dodatkowo
5 białek

Wykonanie
Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i cukru. Zostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, rum, rozczyn i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ostudzone masło.
Jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki, jeśli jest za gęste, dodać kilka łyżek mleka. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Masa makowa. Wszystkie bakalie drobno posiekać, włożyć do garnka. Dodać miód, obydwa cukry, przyprawę do piernika. Zalać mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodać zmielony mak i dalej podgrzewać, aż mak napęcznieje. Masę makową wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto podzielić na cztery części. Kawałki ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wyłożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć w kształt rolady, a końce zawinąć pod spód. Roladę przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem (nie więcej).
Makowce ułożyć na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Piec ok. 30-35 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu roladę wystudzić i rozciąć papier. Wierzch polukrować.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

Lubuskie Muzeum Wojskowe piknikowo-majówkowo świętuje rocznicę uchwalenia konstytucji

Lubuskie Muzeum Wojskowe piknikowo-majówkowo świętuje rocznicę uchwalenia konstytucji

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Zobacz również

Biało-czerwony bieg w Gorzowie. Trzy kilometry na święto 3 Maja

Biało-czerwony bieg w Gorzowie. Trzy kilometry na święto 3 Maja

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów