Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsza mielona

Marta Walczak
Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemianę materii
Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemianę materii fot. Bartłomiej Kudowicz
Wypicie filiżanki poprawia nastrój. Takie zalety ma kawa mielona. A czy, bardzo teraz popularna, kawa rozpuszczalna ma takie właściwości?

Kawa rozpuszczalna jest to produkt otrzymywany przez suszenie naparu naturalnej kawy palonej. Po procesie palenia ziarna poddawane są kolejnym zabiegom - mielenia, a następnie szykuje się z niej płynny ekstrakt, przy użyciu wody w odpowiednio wysokim ciśnieniu.

Kolejnym krokiem jest wysuszenie ekstraktu, aby woda odparowała i pozostają małe suche cząstki. W sprzedaży dostępne są nie tylko kawy o tradycyjnym smaku, ale także aromatyzowane: migdałowe, karmelowe, orzechowe, miętowe. Najpopularniejszymi gatunkami roślin, z których produkuje się kawę, jest arabika i robusta. Te informacje znajdziesz na opakowaniu.

Trujące związki

Kawy rozpuszczalne zawierają ochratoksynę A, związek, który zostaje w organizmie długi czas. Jest niebezpieczna dla zdrowia. Działa rakotwórczo i uszkadza prawidłowe działanie nerek. Może też powodować wady rozwoju płodu oraz zaburzenia układu odpornościowego i nerwowego.

To czy kawa rozpuszczalna jest niebezpieczna dla zdrowia zależy od ilości ochradoksyny. Norma dopuszcza nie więcej niż sześć miligramów na 100 gram. Innym związkiem znajdującym się w kawie rozpuszczalnej jest akryloamid. Powstaje on podczas prażenia kawy. Im dłużej trwa ten proces tym większe prawdopodobieństwo jej wystąpienia. Jest związkiem rakotwórczym.

Kawy instant

Popularne są kawy dwa w jednym, bądź trzy w jednym. Są to rozpuszczalne kawy, do których dodaje się stabilizatory i cukier. Kawy rozpuszczalne cappuccino niewiele maja wspólnego z włoskim cappuccino. Zawierają tłuszcze, które utwardzają powstającą na wierzchu piankę. Dodaje się także różne aromaty, aby kawa wyglądał na smaczniejszą.

Nie przesadzaj

Kawa naturalna mielona ma wiele właściwości. Znajdująca się w niej kofeina przede wszystkim pobudza umysł i poprawia humor, dlatego niektórzy nie mogą obejść się bez dziennej dawki. Niezastąpiona również dla tych, którzy mają niskie ciśnienie i czują się ospali. Kawa powoduje lepsze ukrwienie i pomaga w odchudzaniu, gdyż zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które eliminują wolne rodniki. Kawa wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci, jest więc dobra dla ludzi z nadkwasotą. Może jednak powodować osłabienie kości i ma właściwości drażniące przewód pokarmowy. Należy spożywać umiarkowaną jej ilość, dwie-trzy filiżanki dziennie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska