Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasza, lubuska kuchnia jest pyszna (zdjęcia)

(maw)
Gospodynie w Nowego Kramska częstowały karkówką i kluskami na parze
Gospodynie w Nowego Kramska częstowały karkówką i kluskami na parze Magda Weidner
Już po raz ósmy w Zielonej Górze zorganizowany został Lubuski Dzień Żywności. Swoje produkty prezentowali producenci żywności. A panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Nowego Kramska, Bronowic i Dzikowic częstowały swoimi daniami regionalnymi.

- Świetna inicjatywa. Takich spotkań powinno być więcej - przyznała pani Anna z Zielonej Góry. - Można poznać lubuskie smaki - dodała.

Przy stoiskach gromadziły się tłumy. Jedni kosztowali, inni uczyli się lepić pierogi. - My mamy już taki swój sposób. Najpierw z ciasta robimy kulki, a później ręką je rozgniatamy. Nie potrzebujemy wałka - śmiały się Wiesława Franczak i Beata Wujda z Koło Gospodyń Wiejskich z Dzikowic.

Niektórzy przyznawali, że oprócz wina i miodu nie znali innych naszych produktów. - Spróbowałam sera produkowanego ze Sławy i jestem pozytywnie zaskoczona. Jaki on jest pyszny - mówi pani Krystyna. - My działamy już na rynku 20 lat i kochamy to, co robimy - przyznała Maria Kuźnia z mleczarni w Sławie.

- To dobry pomysł, aby promować to, co jest nasze, regionalne - dodał Piotr Lisowski-Szron z Sadu Solnik.

Więcej przeczytasz w poniedziałkowym, 17 czerwca, papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej"

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska