MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nawóz ze skorupek jaj pokochają m.in. warzywa, lawenda, ciemierniki. Jak zrobić taki domowy nawóz i jakie rośliny go lubią, a jakie nie?

Katarzyna Józefowicz
Zamiast wyrzucać skorupki jaj, wykorzystajmy je w ogrodzie. Przydadzą się na nawóz i jako bariera przeciw ślimakom.
Zamiast wyrzucać skorupki jaj, wykorzystajmy je w ogrodzie. Przydadzą się na nawóz i jako bariera przeciw ślimakom. unsplash.com
Skorupki jaj najczęściej po prostu wyrzucamy, a to błąd. Warto je wykorzystać do przygotowania domowego nawozu, który odżywi rośliny. Przyda się przede wszystkim do nawożenia warzyw oraz roślin ogrodowych. Nawóz ze skorupek jaj jest łatwy do przygotowania, a można go zrobić na kilka sposobów. Trzeba jednak wiedzieć, że nie wszystkie rośliny go lubią. Sprawdź, jak zrobić i stosować nawóz ze skorupek jajek.

Z artykułu dowiesz się

Moda na ekologię zyskuje na popularności. Dzięki temu coraz częściej doceniamy nie tylko zdrową żywność, ale też spoglądamy łaskawszym okiem na ekologiczną uprawę roślin. Coraz częściej sięgamy po organiczne warzywa i owoce, a w ogrodzie i mieszkaniu chętniej wykorzystujemy naturalne sposoby pielęgnacji i nawożenia roślin.

Niestety, przez lata stosowania gotowych nawozów sztucznych, straciliśmy z oczu to, co jest dobre dla roślin i czego tak naprawdę potrzebują. Wprawdzie z grubsza znamy ekologiczne sposoby nawożenia, ale nie zawsze wiemy, jak stosować je w praktyce, by przy okazji nie zaszkodzić roślinom. Przykładem są między innymi skorupki jaj. To idealny surowiec na naturalny nawóz, ale tylko wtedy, gdy w odpowiedni sposób je wykorzystamy.

Jak zrobić nawóz ze skorupek jaj? Przepisy

Zamiast wyrzucić do kosza skorupki jaj zjedzonych na śniadanie, odłóżmy je na talerzyk i postawmy w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu, ewentualnie wysuszmy w lekko nagrzanym piekarniku. Kiedy wyschną, możemy wykorzystać je na różne sposoby.

  1. Suche skorupki najprościej jest dokładnie rozdrobnić w moździerzu na proszek, a następnie raz na miesiąc posypać nimi podłoże w doniczce lub ziemię wokół roślin w ogrodzie.
  2. Z wysuszonych skorupek możemy też przygotować nawóz płynny. W tym celu skorupki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka dni w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie gotowym płynem podlewamy rośliny w domu i ogrodzie.
  3. Do podlewania możemy też wykorzystać ostudzoną wodę po gotowaniu jajek, ale tylko wtedy, gdy nie była wcześniej solona.

Jak na rośliny działa nawóz ze skorupek jaj?

Choć skorupki jaj to cenny i wartościowy nawóz ekologiczny, nie należy stosować go do zasilania wszystkich roślin. Wprawdzie skorupki zawierają wartościowe minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, sód czy fosfor, ale są też niezwykle bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który po dodaniu do gleby, podnosi jej odczyn. Nie należy jednak liczyć na to, że za pomocą skorupek uzdatnimy bardzo kwaśną glebę pod uprawę roślin zasadolubnych, gdyż w celu tak radykalnej zmiany odczynu podłoża będą potrzebne specjalistyczne środki i szczególne działania.

Jakie rośliny lubią skorupki od jajek?

Z tego względu skorupki powinniśmy wykorzystać wyłącznie w uprawie roślin preferujących podłoża o odczynie zbliżonym do zasadowego lub lubiących dodatek wapnia w glebie.
Do takich roślin należą:

  • warzywa i owoce takie jak ogórki, kapusta, fasola, jarmuż i winogrona,
  • ogrodowe rośliny ozdobne np. lawenda, bluszcz, dzwonek karpacki i skupiony, bodziszek, piwonia, jeżówka, przetacznik kłosowy, żurawka, aster nowoangielski, goździki, żagwin, orlik, wiele powojników wielkokwiatowych, liliowce, kosaciec bródkowy,
  • tylko niektóre rośliny doniczkowe jak np. sansewieria, kliwia, grubosz, oleandry.

Polecamy:

Do tych roślin NIE stosuj nawozu ze skorupek jaj

Skorupek jaj nie należy stosować pod rośliny kwasolubne, takie jak: azalie, różaneczniki, hortensje, wrzosy czy paprocie (również doniczkowe), ponieważ podnoszenie odczynu podłoża w ich przypadku może skutkować słabym wzrostem, gorszą kondycją oraz większą podatnością na choroby (np. chlorozy).

Również większość roślin doniczkowych woli lekko kwaśne podłoże. Do roślin kwasolubnych możemy stosować nawóz z fusów kawy.

Jeśli nie jesteśmy pewni, jakie podłoże jest odpowiednie dla danej rośliny, sprawdźmy to – informacja o odczynie gleby (czyli jej pH) powinna być podana przy opisie uprawy danej rośliny. Bez większego trudu znajdziemy ją w Internecie. Odczyn obojętny to pH 6,5-7, poniżej tych wartości – jest kwaśny, a powyżej – zasadowy.

Skorupki jaj jako ochrona roślin przed ślimakami

Skorupki jaj mogą się nam też przydać do odstraszania ślimaków w ogrodzie. Wprawdzie zwierzęta nie będą z odrazą reagować na ich zapach, ale jeśli niezbyt drobno pokruszone skorupki wysypiemy wokół ich ulubionych roślin, nie pokonają tej przeszkody i nie dostaną się do przysmaku.

Oczywiście skorupki nie są trwałe, więc taką zaporę należy odświeżać co jakiś czas, a na pewno po każdym deszczu. Trzeba też pamiętać, że obrzeża z potłuczonych skorupek muszą być dość szerokie i zwarte, bo ślimaki bardzo szybko znajdą w nim każdą lukę, przez którą łatwo przedostaną się do roślin.

Warto przeczytać poradniki:

Skorupki jaj do kompostu

Pokruszone skorupki z powodzeniem możemy też dorzucać do kompostu, dzięki czemu pryzma wzbogaci się w dodatkowe substancje odżywcze i materię organiczną. Będzie również bardziej zasobna w łatwo przyswajalny dla roślin wapń i nie stanie się zbyt kwaśna.

Warto też wiedzieć, że skorupki jaj ze względu na swój interesujący skład mają zastosowanie w suplementach diety, wzbogacających nasz organizm w wapń i cenne minerały. Są też dobrym dodatkiem do pożywienia dla zwierząt i ptaków, a w szczególności dla ptactwa domowego (np. kur).

Polecjaka Google News - RegioDom

Przydatne akcesoria do roślin i kwiatów

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nawóz ze skorupek jaj pokochają m.in. warzywa, lawenda, ciemierniki. Jak zrobić taki domowy nawóz i jakie rośliny go lubią, a jakie nie? - e-Ogródek

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska