Czosnek
Czosnek nadaje potrawom smak, a wrzucony do ciepłego mleka z miodem postawi każdego na nogi w okresie przeziębień i chorób. Jednak, aby tak się stało, należy wiedzieć jak go poprawnie przechowywać w mieszkaniu. Lodówka nie będzie dobrym miejscem, w którym czosnek zachowa swe naturalne właściwości. Szybko może zacząć kiełkować i pleśnieć. Jeśli już chcemy przetrzymywać czosnek w lodówce to lepiej go najpierw obrać, posiekać i zamknąć w hermetycznym pudełku. Jednak tak zabezpieczony czosnek nie powinien zbyt długo być przechowywany w lodówce.
Papryka
Kolejnym warzywem, które nie powinno być trzymane w lodówce, jest papryka. Optymalną dla niej temperaturą jest 10 stopni. Przykryta wilgotnym, papierowym ręcznikiem może być zdatna do spożycia nawet przez miesiąc czasu.
Miód
To, że miód jest zdrowy, każdy wie. Jednak, aby miał on pozytywny wpływ na nasz organizm powinien być odpowiednio przechowywany. Przede wszystkim zakazane jest trzymanie tego złotego specyfiku w lodówce. Swoje lecznicze właściwości zachowa jeśli będzie trzymany w szklanym pojemniku w miejscu nienasłonecznionym do 12 stopni Celsjusza. Unikajmy także miejsc koło zbyt intensywnie pachnących przypraw.
Owoce egzotyczne i nie tylko
Zimnych temperatur nie lubią owoce egzotyczne. Wyjątek stanowi kiwi, które w lodówce w specjalnym pojemniku na warzywa i owoce będzie mogło przeleżeć nawet dwa tygodnie. Więc jeśli uwielbiasz mango, banany, awokado, ananasy czy cytrusy lepiej jest je trzymać w dekoracyjnym koszu na owoce.