Olej
Olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy czy oliwę z oliwek należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Wyjątek stanowi olej lniany, który jest bardzo wrażliwy na temperaturę i promienie słoneczne, dlatego jego miejsce jest w lodówce. Pozostałe rodzaje powinny być trzymane z daleko od ciepłych miejsc, czyli kuchenki, kaloryfera czy piekarnika.
Kawa
Wszyscy miłośnicy kawy wiedzą, że nie wskazanym dla niej miejscem przechowywania jest lodówka. Chłód sprawi, że kawa nie będzie już tak aromatyczna i smaczna oraz pochłonie zapachy jedzenia. Najlepszym miejscem dla kawy jest kredens lub szafka, czyli miejsce chłodne i suche ustawione w bezpiecznej odległości od piekarnika i silnika lodówki. Pamiętajmy, aby kawy nie trzymać w przezroczystych pojemnikach i słoikach.
Chleb
Nie jest prawdą, że chleb przechowywany w lodówce dłużej zachowa swoją świeżość. Dużo osób wkłada pieczywo do lodówki zwłaszcza latem, bo przecież temperatura tam panująca zapobiega psuciu się jedzenia. Niestety zimno sprawia, że ulubione bułki stają się szybciej twarde i bardziej zbite. Absolutnie nie należy wkładać pieczywa do lodówek starszej generacji bez no frost. Panuje tam duża wilgoć, co sprzyja rozwojowi pleśni.