Lodówka to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. Wydaje się, że jest idealnym miejscem do przetrzymywania jedzenia. Istnieje wiele produktów, których nie należy w niej trzymać. Dlaczego? Ponieważ najzwyczajniej w świecie się psują. Oto lista artykułów spożywczych, warzyw i owoców, które nie powinny być trzymane w chłodziarce.
Pomidory
Najlepsze pomidory to te, które są już dojrzałe. Jednak nie zachowamy ich świeżości zbyt długo, wówczas kiedy włożymy je do lodówki! Pomidory przetrzymywane w zbyt niskiej temperaturze tracą swój smak i zapach oraz konsystencje, która staje się bardziej wodnista. Idealnym miejscem dla pomidorów, zwłaszcza tych niedojrzałych jest nasłoneczniony parapet. Pamiętajcie, aby unikać wilgotnych miejsc.
Ziemniaki
Typowy polski, niedzielny obiad nie może się obejść bez ziemniaków. Z tego względu w naszych mieszkaniach trzeba znaleźć idealne miejsce na to warzywo i z pewnością nie jest to lodówka. Ziemniaki lubią chłodne miejsca, ale temperatura, która jest utrzymywana w lodówce, jest dla nich za niska. Wówczas skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier. Najlepszym sposobem na przechowywanie ziemniaków jest włożenie ich do papierowej torebki i trzymanie ich w miejscu, które nie jest nasłonecznione.
Cebula
Cebula to warzywo, które raczej się nie psuje i zachowuje długo swój dobry wygląd. Jednak, aby zachować jej smak, należy ją odpowiednio przechowywać w mieszkaniu. W warunkach domowych nie powinno się wkładać cebuli do lodówki. Wówczas straci swoje walory smakowe, stanie się miękka i może się rozwinąć pleśń. Idealnym miejscem na przechowywanie cebuli jest drewniana skrzynka, w której nie będzie wilgoci i światła postawiona w chłodnej spiżarni lub piwnicy.