Nie żyje Andrzej Blumenfeld. Aktor zmarł w wieku 66 lat

Aleksandra Gersz AIP
Szymon Starnawski
Nie żyje Andrzej Blumenfeld - znany polski aktor filmowy, teatralny i radiowy. Artysta miał 66 lat.

Informacja o śmierci Blumenfelda pojawiła się w poniedziałek późnym wieczorem. 66-letni aktor, który pochodził z Zabrza, w 2005 r.. został odznaczony Złotym Krzyżem za zasługi za działalność artystyczną, a osiem lat później otrzymał Srebrny Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis".

Zagrał w ponad 40 filmach. Szerokiej publiczności Andrzej Blumenfeld był znany m.in. z ról w "Killer-ów 2-óch", "Pułkowniku Kwiatkowskim", "Ekstradycji 3" czy "Carte Blanche". Andrzej Blumenfeld zagrał też w wielu popularnych serialach, takich jak: "Na Wspólnej", "Ojciec Mateusz", M jak miłość" czy "Prawo Agaty".

Blumenfeld był również uznanym aktorem teatralnym. Artysta był związany z warszawskimi scenami: Teatrem Narodowym oraz Teatrem Dramatycznym. Często nagrywał również słuchowiska radiowe, m.in. "Hamleta", "Lilię Wenedę" czy "Garderobiany" w programie Drugim Polskiego Radia. Aktor podkładał również głos w grach komputerowych ("Wiedźmin", "The Elder Scrolls V: Skyrim") oraz animacjach ("Epoka lodowcowa", "Ratatuj").

Andrzej Blumenfeld: Teatr to fantastyczna sala treningowa

Źródło:
TVN

Filmografia Andrzeja Blumenfelda

2016: Druga szansa jako ordynator
2015: Carte Blanche jako Jacek Florczak, nauczyciel WF-u
2014: To nie koniec świata jako Tadeusz, mąż Kamili (odc. 17)
2013: Wykapany ojciec (Delivery Man)[5] jako Mikołaj
2012-2014: Prawo Agaty jako sędzia Rybicki (odc. 18 i 58)
2012: Ojciec Mateusz odc. 95
2012: Na Wspólnej jako ojciec Zuzy
2010: Operacja Reszka jako kierownik rosyjskiego pociągu
2010: 1920. Wojna i miłość jako młynarz Samuel (odc. 3 i 4)
2009: Siostry jako Gawoł (odc. 7)
2008: Czas honoru jako prezes gminy żydowskiej (odc. 5)
2008: Trzeci oficer jako „Motyl” (odc. 1)
2005: Jan Paweł II jako Edward Gierek
2004-2006: Pensjonat pod Różą jako Jaś
2003: Zróbmy sobie wnuka jako właściciel mieszkania
2002: Pianista jako Benek
2002: Król przedmieścia jako doktor Nowak, aktor grający w serialu „Szpital ostatniej szansy”
2001-2002: Marzenia do spełnienia jako Stefan, dyrektor domu kultury
2000-2001: Przeprowadzki jako milioner Nukim Teitelbaum
2000: M jak miłość jako prezes wydziału w Sądzie Rejonowym
2000: Prymas. Trzy lata z tysiąca jako Herbert, UB-ek podsłuchujący prymasa w Stoczku Warmińskim
1999: Opowieść syryjska jako lektor
1999: Trzy szalone zera jako krytyk
1999: Kiler-ów 2-óch jako Celejewski, adwokat Lipskiego
1998: Ekstradycja 3 jako Klaus Blumenfeld, uczestnik spotkania w Jabłonnie
1998: Matki, żony i kochanki jako Witold Dębicki, mąż Stefanii Pawelcowej
1998-2003: Miodowe lata jako naczelny kasjer
1997: Wojenna narzeczona jako farmer francuski
1996: Bar Atlantic jako redaktor Kwarta
1995: Prowokator jako Struwe
1995: Dama kameliowa jako Natan Nussen, właściciel sklepu
1995: Pułkownik Kwiatkowski jako chirurg wojskowy
1994: Molly jako Pavel Kowalski
1994-1997: Kapitan jako Siletzki
1993-1994: Zespół adwokacki jako biegły sądowy opiniujący w sprawie Malaka
1993: Tylko strach jako inżynier wozu transmisyjnego
1992: Pierścionek z orłem w koronie
1992: 1968. Szczęśliwego Nowego Roku jako major
1992: Kuchnia polska jako major przesłuchujący Jacka (odc. 4)
1990: Kapitan Konrad
1988: Kornblumenblau jako flecista
1988: Dekalog IV jako przyjaciel Michała
1988: Obywatel Piszczyk
1988-1990: Mistrz i Małgorzata jako lekarz
1986: Cudowne dziecko jako nauczyciel
1986: Nieproszony gość
1986: Biały smok jako Bartan
1976-1987: 07 zgłoś się jako oficer dyżurny w Gdańsku
1974: Padalce jako Bielinek

Wideo

Materiał oryginalny: Nie żyje Andrzej Blumenfeld. Aktor zmarł w wieku 66 lat - Polska Times

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

tak jak dawno, dawno temu telewizja peerelowska kiedy była prawdziwą telewizją, nadawała "w starym kinie" a dziś choć żąda abonamentu to polską twórczość z PRL, bo jak widać w prawdziwie wolnej Polsce właściwie niczego nie nakręcono poza kilkoma fajnymi filmami typowo rozrywkowymi na początku, nadaje w zakodowanej wersji na platformach.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3