Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obiad szybki i smaczny

(zka)
fot. Grażyna Zwolińska
Jeśli pragniesz zaskoczyć weekendowych gości atrakcyjnym obiadem, a przy okazji nie chcesz spędzić wielu godzin w kuchni, przyrządź zupę serową i polędwiczki w jogurcie.

Goście będą zadowoleni i na pewno spytają o przepis. Możesz im też podpowiedzieć, jak zrobić inne ciekawe zupy, np. z dyni czy kabaczka.

Zupa serowa

Składniki: * 2 l wody * 2-3 kostki rosołowe drobiowe * mały kartonik 12-proc. słodkiej śmietanki lub 18-proc. śmietanki do zup i sosów * duży pęczek zielonej pietruszki * duży pęczek szczypiorku * 30 dag sera pleśniowego (rokpol, lazur itp.) * płaska łyżka masła

Przygotowanie:

1. Zieleninę posiekać i poddusić na maśle.
2. Zagotować wodę z rosołowymi kostkami.
3. Do powstałego w ten sposób rosołu dodać śmietankę, mieszając, żeby się nie zwarzyła.
4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do rosołu. Podgotować ma małym ogniu ok. dwóch minut, dopóki ser się nie rozpuści.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Polędwiczki wieprzowe w jogurcie

Składniki: * polędwiczki wieprzowe (ich liczba zależy od liczby spodziewanych gości * kawałek dobrze topiącego się żółtego sera (np. gouda) * dwa opakowania po 150 g naturalnego łagodnego gęstego jogurtu * słodka czerwona papryka w proszku. * sól * pieprz * masło do smażenia * natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem, ewentualnie vegetą.
2. Żółty ser pokroić w słupki o grubości ok. pół cm.
3. Ostrym nożem zrobić w polędwiczkach dziurki i naszpikować serem.
4. Całość oprószyć czerwoną słodką papryką.
5. Polędwiczki obsmażyć na maśle i zalać jogurtem.
6. Dusić ok. 40 minut na maleńkim ogniu. Nie przejmować się, jeśli jogurt się zwarzy.
7. Gdy polędwiczki będą już miękkie, wyjąć je na chwilę na talerz, a gęsty jogurtowy sos zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę wywaru rosołowego lub z rosołowej kostki. Posypać posiekaną natką pietruszki.
8. Polędwiczki włożyć z powrotem do sosu.
Podawać z makaronem lub domowymi kluseczkami.
Uwaga! Podczas duszenia polędwiczki ułożyć serowymi słupkami do góry. Inaczej ser przywrze do dnia naczynia lub wypłynie.

Zupa dyniowa

Składniki: * kawałek dyni * dwie duże cebule * 3-4 ząbki czosnku * dwie-trzy marchwie * 3-4 spore ziemniaki * kilka łyżek oleju * kostki rosołowe * natka pietruszki, * sól * pieprz * kawałek (ok. 2,5 cm) korzenia imbiru

Przygotowanie:

1. Dynię pokroić na kawałki.
2. Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie.
3. Posiekać cebule (byle jak, bo i tak wszystkie składniki zupy zostaną zmiksowane), wrzucić a tłuszcz i zeszklić.
4. Pokroić marchew i ziemniaki.
5. Do garnka włożyć kawałki dyni, marchwi, ziemniaków, cebulę i czosnek (te składniki powinny zająć ¾ garnka. Zalać gorącą wodą.
6. Dorzucić rosołowe kostki i gotować 10-15 minut. Następnie zmiksować, dodając starty kawałek świeżego imbiru.
7. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Taka zupa smaczna jest też bez żadnych dodatków.

Zamiast dyni, składnikiem zupy może być np. kabaczek. Wtedy zamiast imbiru dodajemy kawałeczek papryczki chili lub trochę ostrej przyprawy. Ziemniaki można zastąpić np. czerwoną ugotowana soczewicę. Warto też dodać seler naciowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska