O occie jabłkowym ostatnio zrobiło się głośno. Zanim jednak po niego sięgniecie, sprawdźcie, jakie ma właściwości i jak go stosować. Czy rzeczywiście jest cudownym eliksirem? Jakie są przeciwwskazania i kiedy może zaszkodzić.

Zobacz wideo: 7 korzyści wynikających z jedzenia jabłek

wideo: Agencja TVN
Ocet jabłkowy znany jest od stuleci. Już 5 tysięcy lat przed naszą erą jego lecznicze właściwości wykorzystywali Babilończycy. Swój rozkwit przeżył w średniowieczu, miał ułatwiać trawienie ciężkich i tłustych potraw. W Polsce na długie lata zapomniano o tej odmianie octu. Ostatnio jednak zrobiło się o nim głośno.

Jak powstaje ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy produkowany jest oczywiście z jabłek. Najlepszy jest bez żadnych dodatków, w naturalnej postaci i niepasteryzowany. Taki „żywy” ocet można dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Produkują je m.in. niektóre gospodarstwa ekologiczne. Można też przygotować go w domu.

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest źródłem wielu minerałów i witamin. Zawiera m.in.:

  • potas
  • sód
  • fluor
  • żelazo
  • fosfor
  • miedź
  • witaminę A
  • witaminy z grupy B, C, E, P
  • bioflawonidy
  • pektyny
  • kwasy: mlekowy, cytrynowy i octowy

.

Przypisuje mu się wiele leczniczych właściwości. Nie wszystkie zostały potwierdzone naukowo, jednak ocet jabłkowy w niektórych sytuacjach okazuje sie być pomocny.

Do produkcji octu najlepiej użyc jabłek ekologicznych, prosto z sadu Gazeta Lubuska

Oto niektóre właściwości i zastosowania octu jabłkowego:

  • woda z niewielkim dodatkiem octu doskonale gasi pragnienie
  • poprawia trawienie. Zaleca się wypić szklankę wody z łyżką octu 15 minut przed posiłkiem. Taki napój pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • pozytywnie wpływa na układ krążenie, zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • pomaga w walce z bólem gardła i w przypadku infekcji
  • wzmacnia odporność
  • działa na organizm odkwaszająco
  • reguluje ciśnienie krwi
  • pomaga zwalczyć zgagę
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • reguluje pracę jelit
  • łagodzi alergie
  • obniża zły cholesterol
  • wspomaga odchudzanie, ale nie jest jedna to cudowny środek. Bez zdrowej diety i aktywności fizycznej trudno o zadowalające efekty.

Kosmetyki z na bazie octu

Ocet jabłkowy znajduje także zastosowanie w kosmetologii. Preparaty przygotowane na bazie octu pomagają:

  • pozbyć się łupieżu
  • pozbyć się przebarwień skóry
  • zwalczyć trądzik.

Ocet jabłkowy ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Tradycyjnie był wykorzystywany do czyszczenia powierzchni i ich odkażania. Tak jak każdy ocet doskonale rozpuszcza kamień. Można więc wykorzystać go do wyczyszczenie czajnika czy do usunięcia kamienia z umywalki, baterii, wanny.

Ocet jabłkowy – efekty uboczne

Należy pamiętać, aby nie przekraczać ustalonej dawki. Nadmierne stosowanie może doprowadzić do problemów zdrowotnych.

Nigdy nie należy pić samego octu,. Może on:

  • rozpuścić szkliwo
  • poparzyć przełyk
  • podrażnić skórę

Dlatego zawsze należy rozcieńczyć go w wodzie, w proporcjach: jedna szklanka wody lub więcej i jedna łyżka octu. Dziennie można spożyć maksymalnie 2 łyżki octu. Pamiętajmy, że pity w nadmiarze wypłukuje minerały, osłabia zęby i kości, może zbyt mocno obniżyć poziom cukru we krwi.

Długotrwałe przyjmowanie octu jabłkowego może spowodować niedobór potasu we krwi. Dlatego zalecane jest robienie przerw.
Ze spożywania octu powinny zrezygnować osoby o wrażliwym żołądku i mające problem z wątrobą. Osoby, które mają cukrzycę powinny skonsultować się z lekarzem.

Ocet jabkowy można dostać m.in. w sklepach ze zdrową żywnością Gazeta Lubuska

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Składniki:
1, 5 kg kwaśnych jabłek (np. dojrzałe antonówki, czy papierówki, sprawdzą się też inne gatunki. Najlepiej, gdyby były z uprawy ekologicznej, nie pryskane. Lepiej kupować je na targowisku niż w supemarketach)
1, 5 l wody
3-5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru.

Wykonanie:

1. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój je na drobne plasterki, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze.

2. Włóż rozdrobnione jabłka do wyparzonego słoja, najlepiej szerokiego. Zalej owoce przegotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem cukru

3. Słój przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką, załóż gumkę recepturkę lub zawiąż sznurek i postaw w ciepłym i przyciemnionym miejscu. Temperatura nie powinna być niższa niż 20 st. C i wyższa niż 26 st. C.

4. Codziennie mieszaj zawartość słoika drewnianą łyżką, wcześniej wyparzoną. Ważna jest, aby jabłka nie wystawały z wody, bo wtedy zaczną pleśnieć. Można wypływające owoce przycisnąć talerzykiem, ważne, żeby nie był on zbyt duży i nie odciął dopływu powietrza. Gdy jabłka zaczną fermentować, pojawi się piana.

5. Fermentacja potrwa 2-3 tygodnie. Gdy piana zniknie i owoce przestana wypływać na wierzch należy przecedzić zawartość słoja przez sitko. Słój dobrze umyj i wlej do niego płyn. Przykrój słój ściereczką i załóż gumkę recepturkę. Odstaw do ciemnego i ciepłego miejsca.

6. W słoju rozpocznie się fermentacja octowa, która potrwa od 2 do 4 tygodni.

7. Po tym czasie na powierzchni powinna się zacząć tworzyć śliska zawiesina. To tak zwana matka octowa.

8. Ocet jest gotowy, gdy zaczniemy wyczuwać charakterystyczny zapach. Wtedy usuwamy matkę i przelewamy ocet do ciemnych butelek.

9. W butelkach też może się tworzyć matka octowa. Są to dobre bakterie i świadczą o jakości octu.

10. Butelki na początku dobrze zamknąć lekko korkiem. Zdarza się bowiem, że zbyt szybko przelany ocet jeszcze dojrzewa i wysadza korek. Wtedy można go na kilka dni przykryć gazą i potem zamknąć butelki już na dobre.