Pączki Grażyny Dereń na liście produktów tradycyjnych [ZOBACZ PRZEPIS]
(as)
Pączki Grażyny Dereń z Lubiechni Wielkiej trafiły na listę produktów tradycyjnych. Ostateczną decyzję podjęło ministerstwo rolnictwa.
Pani Grażyna od ponad 30 lat piecze pączki i zajmuje się kuchnią regionalną. Dzięki niej na ministerialną listę produktów tradycyjnych wpisało się już pięć dodatkowych, które przynoszą chwałę i promują nie tylko gminę, ale całe województwo lubuskie. Ponadto Grażyna Dereń prowadzi gospodarstwo rolno-agroturystyczne z zagrodą edukacyjną w Lubiechni Wielkiej. Jest też radną sejmiku lubuskiego.
Pączki wg przepisu Grażyny Dereń: - jaja - minimum pięć, ale może być więcej - 1 kg mąki tortowej - 0,5 l mleka (letniego) - 10 dkg drożdży - 3 duże łyżki cukru - 2-3 łyżki oleju lub ostudzonego, sklarowanego masła - 1 kieliszek alkoholu
- marmolada do nadzienia - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia - 0,5 kg cukru pudru do posypania.