Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Parzenie kawy - takie są najczęstsze błędy. Kawa robi się niesmaczna i traci walory zdrowotne

ak
Twoja poranna kawa nie smakuje zbyt dobrze? Prawdopodobnie popełniasz błędy przy jej przygotowywaniu. Zobacz, jak uzyskać pyszny, aromatyczny napój.Takie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy ►
Twoja poranna kawa nie smakuje zbyt dobrze? Prawdopodobnie popełniasz błędy przy jej przygotowywaniu. Zobacz, jak uzyskać pyszny, aromatyczny napój.Takie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy ► Pixabay.com
Kawa to jeden z najpopularniejszych napoi w Polsce, a także na świecie. Kawa pobudza, dodaje energii, ma wiele właściwości prozdrowotnych: działa przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Jednak kawę należy przygotowywać w odpowiedni sposób. Źle przygotowana kawa traci walory smakowe oraz zdrowotne. Zobacz jakich błędów nie popełniać przy robieniu kawy.

Kawa to prawdopodobnie najpopularniejszy napój na świecie. Każdego dnia na całym świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie (na jednego mieszkańca) odnotowuje się w Skandynawii - około 10 kg kawy rocznie. W Polsce to ok. 2-3 kg. Kawę wypijamy o poranku, na rozbudzenie, w ciągu dnia, a nawet wieczorem.

Kawa - z czego się ją robi?

Kawę pozyskuje się z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej. Pestki brązowieją w procesie suszenia i prażenia. Z palonych i zmielonych ziaren zaparza się napój - kawę.

Najpopularniejsze odmiany kawy to Arabica i Robusta. Arabica ma delikatniejszy, lekko czekoladowy lub korzenny smak, jest bardzo aromatyczna. Robusta natomiast jest bardziej kwaskowata.

Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest kofeina.

Parzenie kawy - takie są najczęstsze błędy

Żeby kawa zachowała swoje właściwości, należy ją właściwie przygotować. Inaczej robi się niesmaczna i traci walory zdrowotne. Zobacz, jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy.

Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
Tego nie rób przed snem!. Te rzeczy zakłócają sen, utrudniają zasypianie i wywołują bezsenność
Te znaki zodiaku powinny zagrać na loterii w sylwestra! Oni będą mieć szczęście

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Parzenie kawy - takie są najczęstsze błędy. Kawa robi się niesmaczna i traci walory zdrowotne - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska