- W swojej kuchni wyczarowuję bezmięsnie potrawy, którymi naprawdę można się porządnie najeść, co staram się udowodnić mojemu mężowi. Preferuję zdrową kuchnię wg Hipokratesa. Moja kuchnia jest prosta, szybka i ekonomiczna, znam się na gotowaniu i przyprawach przeciwnowotworowych - zapewnia Justyna Kusz, międzyrzeczanka.
Pani Justyna od wielu lat jest wegetarianką i zapewnia, że świetnie to wpływa na jej samopoczucie. Gotowanie sprawia jej wiele radości. W jej repertuarze znajdują się zarówno zupy i pyszne warzywne potrawy, jak i smakowite wypieki. Inwencji jej nie brakuje, bo potrafi wyczarować nawet wegetariański pasztet.
Oto propozycja pani Justyny dla naszych Czytelników:
Składniki:
- papryka czerwona - im więcej, tym lepiej (może być również kolorowa - żółta, zielona )
- pomidory
- olej z pestek winogron ( lub inny, dowolny)
- czosnek
- czosnek niedzwiedzi (lub inne ulubione przyprawy)
- sól ( u mnie himalajska)
- pieprz cayenne
- kurkuma
- cebula
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć w krążkach na oleju. Pomidory obrać ze skórki sparzając je wrzątkiem. Wszystkie warzywa pokroić i wymieszać w żaroodpornym naczyniu.
Piec 45 min co jakiś czas mieszając. Po wyjęciu można polać octem, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się z nami swoimi wrażeniami.
Czekamy też na Wasze propozycje i przepisy na ulubione dania! Mieliśmy już pyszności z ogniska i kolorowy wegetariański bigos. Może teraz czas na bardziej tradycyjne propozycje? Poszukujemy osób, które pasją do gotowania chcą podzielić się z innymi.
Prosimy o przesyłanie przepisów (razem ze zdjęciami oraz zgodą na ich wykorzystanie) na adres: [email protected] lub kontakt na naszym profilu facebookowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?