W skrócie
Piernik staropolski z ciasta dojrzewającego będzie najsmaczniejszy, gdy zrobi się go 6 tygodni przed planowanym pieczeniem. Po upieczeniu i przełożeniu powidłami piernik powinien odczekać około 1-3 dni, zanim zostanie oblany polewą kakaową lub lukrem. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjny piernik staropolski.
Piernik staropolski – przepis na Boże Narodzenie
Czas przygotowania: 20 minut + 6 tygodni fermentacji + odstawienie na 1-3 dni po upieczeniu ciasta,
liczba porcji: 15-20 kawałków.
Składniki:
- 460 g mąki żytniej,
- 520 g mąki pszennej,
- 320 g miodu,
- 200 g cukru,
- 6 jajek,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 5 g sody oczyszczonej.
Do przełożenia i ozdobienia:
- 300 g powideł śliwkowych,
- 200 g cukru pudru,
- 100 ml wody,
- 30 g kakao,
- 10 g masła.
Jak zrobić piernik staropolski?
- Wszystkie składniki na piernik dojrzewający należy umieścić w dużej misce i dokładnie wyrobić.
- Następnie należy przykryć czystą ściereczką kuchenną i zostawić w temperaturze pokojowej na minimum 3 tygodnie. Ważne, aby nie narażać ciasta na bezpośrednie działanie źródeł ciepła, np.: kaloryfera, piecyka czy kominka.
- Po tym czasie ciasto na piernik staropolski należy przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na trzy części. Z każdej części trzeba rozwałkować prostokątne ciasto o grubości 1 centymetra.
- Tak przygotowane blaty należy przełożyć na blaszki wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką. Blaty na piernik należy piec w temp. 180° Celsjusza, aż będą lekko odstawać od formy i staną się zarumienione. Potrwa to około 20 minut.
- Po upieczeniu piernik staropolski należy od razu przełożyć powidłami śliwkowymi, obciążyć deską kuchenną i zostawić na 1-3 dni.
- Kolejnego dnia można przygotować lukier kakaowy i polać powoli i równomiernie piernik dojrzewający. Zamiast lukru kakaowego można skorzystać z roztopionej czekolady. Wierzch piernika staropolskiego można ozdobić orzechami włoskimi.
Zobacz także: Aromatyczny miodownik na Boże Narodzenie. Przepis z miodem lipowym. Dodaj zaskakującą przyprawę do nadzienia
Jaka mąka do piernika staropolskiego?
Tradycyjnie do piernika staropolskiego używa się mąki żytniej typ 720 i mąki pszennej typ 500. Dzięki temu połączeniu wraz z przyprawami korzennymi piernik nabiera lekko karmelowego aromatu, przełamanego pikantnym smakiem przypraw. Mąka żytnia nadaje się do długiej fermentacji ciasta, które z czasem tylko zyskuje na wyjątkowej, zwartej konsystencji.
Czym przełożyć piernik staropolski?
Domowy piernik staropolski najczęściej jest przekładany dobrej jakości powidłami śliwkowymi. Czasem przełamuje się ten tradycyjny składnik, eksperymentując z konfiturą wiśniową, masą orzechową albo marcepanem. Niektóre gospodynie domowe robią jedną warstwę z masy z orzechów włoskich, a drugą – z powideł. Piernik można także ozdobić domowym lukrem królewskim.
Jak przechowywać piernik staropolski?
Tradycyjnie piernik staropolski po upieczeniu można przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni. Piernik dojrzewający można też trzymać w przydomowym garażu, jeśli nie ma w nim obcych zapachów. Każda z tych metod sprawi, że ciasto na Boże Narodzenie będzie smakować wybornie.
Przyprawa do piernika
Zachęcamy do szukania w sklepach wysokiej jakości przyprawy do piernika. W gotowych produktach należy unikać dodatku mąki pszennej i cukru. Najlepszym wyjściem jest jednak własnoręcznie przygotowanie przyprawy do piernika staropolskiego. Wystarczy wymieszać po 1 łyżeczce:
- mielonych goździków,
- mielonego cynamonu,
- świeżo startej gałki muszkatołowej,
- mielonego imbiru,
- ziela angielskiego.
Można także zmieniać proporcje składników według własnego upodobania. Odważnym smakoszom polecamy też dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, który nadaje piernikom pożądanej pikanterii. W końcu „pierny” oznacza po prostu pieprzny.
Zobacz także: Ile wcześniej można ugotować potrawy świąteczne? Planowanie Wigilii nigdy nie było prostsze
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
Robot kuchenny planetarny Mikser 2200W 6,5L Zeegma
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-007 czarny
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
Robot Kuchenny Planetarny Mikser 1200W Misa 3,5 L
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 9BX5S65
kup teraz

Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
Robot Kuchenny Wielofunkcyjny Assistant 4L 800W
kup teraz

Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
Robot Kuchenny Planetarny Mikser Blender Maszynka
kup teraz

Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
kup teraz

Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
Gerlach Planetary Food Processor Gl 4219 Number of
kup teraz

Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
Gerlach Robot Planetarny Z Misą 1800 W 5 L
kup teraz

Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
Włoska Maszynka do makaronu Marcato Atlas 150 Nowa
kup teraz

Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Robot Kuchenny Philips HR7310/00 Wielofunkcyjny
Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym