Ideą konkursu fotograficznego było zwrócenie uwagi mieszkańców Europy na nowoczesne sposoby produkcji żywności i zrównoważone rolnictwo. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać zdjęcia przedstawiające zwierzęta, krajobrazy, nowoczesne gospodarstwa rolne i styl zarządzania promujący innowacyjność w produkcji żywności. Najbardziej inspirujące zdjęcia przeszły do etapu finałowego.
Głosowanie online, które wyłoniło zwycięzcę spośród 20 najlepszych prac, poprzedziła ocena zgłoszeń przez jury, w skład którego weszli:
- przedstawiciele Europejskiej Rady Młodych Rolników (CEJA)
- przedstawiciele Europejskiego Stowarzyszenia Nasiennego (ESA)
- Henk Wildschut, uznany holenderski fotografik
- Dominika Fetraś, znana blogerka kulinarna, modowa i lifestylowa, autorka bloga Kitchen Couture
- przedstawiciele Elanco Animal Health.
Wystawę 20 finałowych fotografii w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW) przy ul. Nowoursynowska 159c. Prace są również wystawiane w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji oraz Holandii. Można je również obejrzeć TUTAJ.
Konkurs i wystawa towarzyszą publikacji raportu, opracowanego przez Elanco w ramach inicjatywy edukacyjnej Enough Movement, której celem jest zwrócenie uwagi na problem bezpieczeństwa żywnościowego w Europie. Z lektury eksperckiego sprawozdania pt. „Enough: europejski wymiar bezpieczeństwa żywnościowego”, wynika wiele interesujących wniosków:
- Według prognoz liczba ludności na świecie ma wzrosnąć do 9 miliardów do roku 2050, co oznacza, że dodatkowe 3 miliardy ludzi zacznie zarabiać wystarczająco, by zmienić sposób odżywiania swój i swojej rodziny. Ta zmiana spowoduje 60-procentowy wzrost popytu na mięso, mleko i jaja.
- W Europie ceny żywności rosną szybciej niż dochody, co skutkuje powstaniem luki w jej dostępności. Ceny żywności to jeden z czynników wzrostu ubóstwa na terytorium UE na przestrzeni ostatnich 6 lat.
- W ponad 20 milionach gospodarstw domowych w UE (ponad 10 proc. populacji) ludzi nie stać na dobrej jakości posiłek co drugi dzień;
- Brak bezpieczeństwa żywnościowego to obecnie problem zarówno w bogatych, jak i biedniejszych krajach Europy.
- W całej Europie koszt składników tradycyjnego posiłku w latach 2007 – 2013 rósł szybciej, niż dochody i ceny innych towarów konsumpcyjnych.
- W całej Europie przygotowywanie dobrych posiłków w domu bywa problemem: w Polsce cena jaj wzrosła o 56 proc. od 2007 r., w Wielkiej Brytanii ceny żywności wzrosły o 35 proc. od 2007 r., w Niemczech ok. 1,5 mln osób korzystało z bezpłatnych posiłków w 2013 r., w Hiszpanii 3,5 proc. mieszkańców twierdzi, że ledwo stać ich na jedzenie, w 2013 r. liczba francuskich gospodarstw domowych, w których wyżywienie stanowi problem, przekroczyła 2 miliony.
- Jeśli chcemy wykarmić szybko zwiększającą się populację, a także produkować więcej żywności, nie pustosząc jednocześnie naszej planety i umożliwiając każdemu stosowanie zdrowej diety, musimy wdrażać innowacyjne rozwiązania na każdym etapie łańcucha produkcji żywności.
- Innowacje mogą być pomocne więc w produkowaniu większej ilości żywności przy użyciu mniejszej ilości zasobów naturalnych.
Źródło: mat. prasowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?