Poznaj Lubuskie od kuchni (zdjęcia)

Dariusz Chajewski
Kuchnia pałacu w Wiechlicach jest dziś... bukowińska.
Kuchnia pałacu w Wiechlicach jest dziś... bukowińska. Dariusz Chajewski
Dla Bronisławy Wójcik smak jej regionu to... mamałyga. To także lubuski smak, gdyż w sobotę w kuchni wiechlickiego pałacu pichcono bukowińskie potrawy, ale równie dobrze mogły być poleskie lub wołyńskie.

Tradycja może być... pyszna (zdjęcia)

Zapachy w Wiechlicach niosły się za sprawą kolejnych już prezentacji kultury Polaków z kresów wschodnich i Bukowiny. Tym razem były to warsztaty kulinarne. W kuchni krzątały się panie z zespołu Rosa Drągowiny, Klępiny i Kotowic. Jednak tłumaczyły zgodnym chórem, że są Lubuszankami, ale z Bukowiny, mimo że tamtą krainę znają jedynie z opowieści rodziców i z wycieczek. Ale za to znają ją od kuchni. W sobotę w ramach warsztatów kulinarnych "Smak tradycji" pichciły tradycyjne potrawy z Bukowiny w kuchni pałacu w Wiechlicach.

  • Rewelacja, od poniedziałku będę serwował je gościom zamiast racuchów na śniadania - zachwycał się płecintami właściciel wiechlickiego pałacu Zbigniew Czmuda. - Wielu gości zza granicy przyjeżdża do nas właśnie dla polskiej kuchni. Tak, naszą specjalnością mogłaby być właśnie kuchnia kresowa.

Więcej przeczytasz w poniedziałek w papierowym wydaniu Gazety Lubuskiej.

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie