Czytaj też: Czy producentów warzyw czeka bankructwo?
Zawartość energetyczna produktu, jak również zawartość tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli będą wyraźnie widoczne na opakowaniach produktów żywnościowych.
Nowe przepisy zagwarantują, że etykiety staną się bardziej czytelne, co ma ułatwić konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym podczas robieniu zakupów. Nowe zasady mają również na celu uproszczenie oraz ujednolicenie zasad etykietowania żywności w UE.
Co jest warte jedzenie?
Zgodnie z nowymi przepisami, zawartość energii, ilość tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli musi być podana na opakowaniu w formie czytelnej tabelki. Zawartość wymienionych składników musi być podana w przeliczeniu na 100 gr. lub 100 ml. Dodatkowo, zawartość tych składników może być przeliczona na jedną porcję produktu.
Alergeny
Już obecnie wszystkie składniki, w tym substancje uczulające, muszą być wymienione na opakowaniach jednostkowych wszystkich produktów spożywczych.Nowe przepisy ułatwią konsumentom stwierdzenie czy dany produkt zawiera substancje alergiczne, ponieważ będą one musiały być wyszczególnione w tabeli składników. Pozwoli to klientom na szybkie znalezienie potrzebnych informacji w jednym miejscu.
Informacja o alergenach musi być podana także dla produktów sprzedawanych bez opakowania, np. żywności podawanej w restauracjach, czy stołówkach. W tym przypadku kraje członkowskie zdecydują samodzielnie, w jaki sposób ta informacja powinna być przekazana konsumentom.
Skąd jest żywność?
Kraj pochodzenia niektórych produktów żywnościowych, takich jak wołowina, miód, oliwa z oliwek czy świeże warzywa i owoce, musi być podany na etykiecie. Na wniosek parlamentu wymóg ten zostanie rozszerzony na trzodę chlewną, mięso z owiec, kóz i drobiu. Po wejściu w życie nowych przepisów, Komisja Europejska będzie miała dwa lata na ich wprowadzenie.
W przyszłości może zostać podjętą decyzja o możliwości przesunięcia obowiązku etykietowania żywności z kraju pochodzenia do kraju, w którym jest ona przetwarzana. Może to dotyczyć np. mięsa używanego jako składnik lub mleka i żywności nieprzetworzonej. Wcześniej jednak komisja będzie musiała ocenić skutki, wykonalność i potencjalne koszty takiej decyzji.
Klient ma wiedzieć
Nowe przepisy mają również na zapewnić, iż konsumenci nie będą wprowadzani w błąd poprzez opakowania zawierające motywy graficzne, które nie mają związku z produktem.
Również produkty wyglądające podobnie do innych, ale wykonane z zamiennych składników, np produkty seropodobne wykonane z surowców roślinnych (tzw. produkty imitujące żywność), będą łatwe do rozpoznania. Jeśli składnik produktu, którego się spodziewamy, został zastąpiony innym, musi to być wyraźnie zaznaczone w przedniej części opakowania, przy użyciu odpowiedniego rozmiaru czcionki, obok nazwy marki. Produkty mięsne i rybne składające się z małych kawałków musza być opisane jako produkt „z połączenia kawałków mięsa" lub „z połączenia kawałków ryby".
Kiedy nowe przepisy wejdą w życie?
Po zatwierdzeniu oraz opublikowaniu przepisów w Dzienniku Urzędowym UE, przedsiębiorstwa sektora spożywczego będą miały trzy lata na dostosowanie się do nowych zasad. Natomiast termin wprowadzenia informacji o wartości odżywczej produktu zostanie przedłużony o dodatkowe dwa lata. Jeśli producenci przedstawiają już informacje dotyczącą wartości odżywczej na swoich produktach, będą mieli trzy lata na dostosowanie formy tej informacji do nowych przepisów.
Czytaj też: Tego pan Bóg nie wymyślił - nasz raport o GMO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?