Przepis na chrupiące skrzydełka z KFC

Waldemar Sulisz, Echo Dnia
fot. sxc.hu
Sekret tkwi w panierce, która powinna składać się z dwudziestu jeden składników.

Składniki:
Po 6 skrzydełek na osobę, 1 łyżeczka słodkiej i 1 łyżeczka pikantnej papryki.

Na panierkę: 3 białka z jajek, 1,5 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych, pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, po 1 łyżeczce mielonego kminku, tymianku, oregano, rozmarynu i majeranku.

Wykonanie
Skrzydełka ugotować w wodzie z papryką słodką i ostrą. Ostudzić. Wymieszać przyprawy i natrzeć nimi skrzydełka.

Zrobić ciasto z mleka, płatków, mąki kukurydzianej i białek. Panierka ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Natarte przyprawami skrzydełka maczać w panierce i usmażyć we frytkownicy na złoto. Kto nie ma frytkownicy może wlać do głębokiej patelni olej i usmażyć skrzydełka.

Podobnie robi się udka.

Sekretem chrupiących skrzydełek lub udek w KFC jest użycie samego białka, które dokładnie "przykleja" panierkę do mięsa.

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mass51

nie polecam zrobilem wedlug przepisu i do kitu szkoda czasu i produktow

k
kaśka1985

WCALE NIE WYSZŁO TAKIE DOBRE OCHYDNE I NAWET NIE BYŁO CHRUPIĄCE NIE POLECAM

z
zg

Dobrze, że już w tym tygodniu otwierają KFC w Focus Mall w Zielonej Górze.

Z
Zenek

Widze ze kolejny przepis z platkami kukurydzianymi. Tych przepisow KFC widzilem juz kilaknascie i kazdy byl niby idelanie taki jak w KFC.

Niestety naprawde w KFC robi sie to tak ze kawalki kurczaka marynowane sa przez 6-12 godzin w wodzie z dodatkiem sproszkowanego czosnku Glutaminianu sodu i kilku innych polepszaczy spozywczych. Takie zamarynowane skrzydelka obsypuje sie w mace z dodatkiem sproszkowanych jaj i to jest cala tajemnica kfc.

Na alledrogo mozna kupic gotowe panierki i posypke .

Ja robie to tak ze filetuje cipcioka, wstawiam na noc do marynaty czyli woda glutaminian sodu czosnek sproszkowany ewentualnie mozna dodac papryki i koperku lub galki muszkatlowej do smaku.

Takie cipcioki wyjmujemy z zalewy i maczamy w mace odstawiamy na 2-03 minuty i powtornie maczamy w mace. Nastpenie smazymy na glebokim oleju az do zrumienienia i juz gotowe.

Zadnych platkow czy innych wynalazko nie trzeba sypac.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3