Przepis na chrupiące skrzydełka z KFC

Waldemar Sulisz, Echo Dnia
fot. sxc.hu
Sekret tkwi w panierce, która powinna składać się z dwudziestu jeden składników.

Składniki:
Po 6 skrzydełek na osobę, 1 łyżeczka słodkiej i 1 łyżeczka pikantnej papryki.

Na panierkę: 3 białka z jajek, 1,5 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych, pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, po 1 łyżeczce mielonego kminku, tymianku, oregano, rozmarynu i majeranku.

Wykonanie
Skrzydełka ugotować w wodzie z papryką słodką i ostrą. Ostudzić. Wymieszać przyprawy i natrzeć nimi skrzydełka.

Zrobić ciasto z mleka, płatków, mąki kukurydzianej i białek. Panierka ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Natarte przyprawami skrzydełka maczać w panierce i usmażyć we frytkownicy na złoto. Kto nie ma frytkownicy może wlać do głębokiej patelni olej i usmażyć skrzydełka.

Podobnie robi się udka.

Sekretem chrupiących skrzydełek lub udek w KFC jest użycie samego białka, które dokładnie "przykleja" panierkę do mięsa.

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mass51
nie polecam zrobilem wedlug przepisu i do kitu szkoda czasu i produktow
k
kaśka1985
WCALE NIE WYSZŁO TAKIE DOBRE OCHYDNE I NAWET NIE BYŁO CHRUPIĄCE NIE POLECAM
z
zg
Dobrze, że już w tym tygodniu otwierają KFC w Focus Mall w Zielonej Górze.
Z
Zenek
Widze ze kolejny przepis z platkami kukurydzianymi. Tych przepisow KFC widzilem juz kilaknascie i kazdy byl niby idelanie taki jak w KFC.

Niestety naprawde w KFC robi sie to tak ze kawalki kurczaka marynowane sa przez 6-12 godzin w wodzie z dodatkiem sproszkowanego czosnku Glutaminianu sodu i kilku innych polepszaczy spozywczych. Takie zamarynowane skrzydelka obsypuje sie w mace z dodatkiem sproszkowanych jaj i to jest cala tajemnica kfc.

Na alledrogo mozna kupic gotowe panierki i posypke .

Ja robie to tak ze filetuje cipcioka, wstawiam na noc do marynaty czyli woda glutaminian sodu czosnek sproszkowany ewentualnie mozna dodac papryki i koperku lub galki muszkatlowej do smaku.

Takie cipcioki wyjmujemy z zalewy i maczamy w mace odstawiamy na 2-03 minuty i powtornie maczamy w mace. Nastpenie smazymy na glebokim oleju az do zrumienienia i juz gotowe.

Zadnych platkow czy innych wynalazko nie trzeba sypac.
Dodaj ogłoszenie