Żywe karpie o wadze około 1 kg,
cytryna 1 szt
1 kawałek selera
cebula 1 szt
czerwone wytrawne wino 1 kieliszek
piwo ciemne 1 szklanka
cukier 2-3 kostki
1 łyżka oleju.
powidła śliwkowe 1 łyżka
50 g migdałów
50 g pierników
rodzynki 50 g
skórka z cytryny, pieprz czarny
groszek
imbir 1/3 łyżeczki
Żywe karpie należy zabici, krew zebraną wlać do filiżanki, do której wcześniej wyciskamy sok z połowy cytryny. Rybę oczyścić, pokroić na kawałki, posolić i umieścić w chłodnym miejscu na 20 minut.
Następnie umieścić rybę w płaskim garnku i zalać 1/2 litra bulionu, dodać seler pokrojony w słupki, duża cebule, czerwone wytrawne wino, cienko pocięte plasterki skórki z cytryny, czarny pieprz, imbir mielony i sok z połowy cytryny.
Gdy ryba jest już ugotowana , ostrożnie przenieść ja na podgrzany talerz i trzymać w cieple.
Warzywa przetrzeć przez grube sito metalowe, dodać do nich krew karpia, piwo, cukier, powidła śliwkowe, pokruszone pierniki, obrane i posiekane migdały, rodzynki i masło. Sos gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, a po schłodzeniu lekko do smaku i zalać gorącą rybę.
Zostań fanem pysznych smaków >> Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy
Nieruchomości z Twojego regionu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?