MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na tartę ze szpinakiem i kurczakiem (wideo)

(pij)
Gotowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem.
Gotowa tarta ze szpinakiem i kurczakiem. Piotr Jędzura
Podpowiadamy jak zrobić dość pracowita, ale wdzięczną smakowitą tartę. Nadzienie tarty to szpinak, pierś z kurczaka i serek ricotta.

Tarta wydaje się trudną do zrobienia potrawa, a jest zupełnie inaczej. Nawet ciasto do tarty nie jest specjalnie trudne. Prezentujemy przepis na tartę, której głównymi składnikami są szpinak, kurczak i serek ricotta.

Uwaga. Ryż w przepisie służy nam tylko do tego, aby tarta podczas pieczenie nie wybrzuszyła się. Dlatego wysypujemy go na papier do pieczenia wyłożony na ciasto do tarty umieszczonej już w formie. Pamiętajmy. Ciasto pieczemy aż ładnie zbrązowieje

Składniki na kruche ciasto:
- 250 gram mąki
- 125 gram masła
- 2 żółtka
- Zioła prowansalskie, sól i pieprz

Dodatkowo: papier do pieczenia i ryż

Sposób przygotowania ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy przyprawy zawarte w przepisie. Potem do mąki dodajemy pokrojone w małe kawałki ciasto, dzięki temu znaczne lepiej będzie się nam wyrabiać ciasto. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Po dokładnym wyrobieniu ciasta zawijamy je w folie aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w formę do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto w formie układamy papier do pieczenia, na który wysypujmy ryż. Zapiekamy ciast w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 15 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.

Składniki na nadzienie
- Paczka mrożonego szpinaku
- 300 gram sera ricotta
- 2 piersi kurczaka
- Żółty ser do posypania tarty
- Żółtko
- Przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
- Jeden pomidor

Piersi kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy i smażymy na patelni. Potem podsmażamy na patelni szpinak przez około 10 minut (Uwaga. Do szpinaku można dodać również dwa ząbki czosnku). Do miski wkładamy serek ricotta i mieszamy łyżką dokładnie, aby utworzyła się jednolita masa. Dodajemy żółtka i całość mieszamy. Kiedy szpinak ostygnie dodajemy go do masy i mieszamy przyprawiając solą i pieprzem.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika zdejmujemy papier z ryżem. W upieczonym cieście na spodzie układamy kurczaka, na to dajemy nadzienie. Na nadzienie układamy pokrojonego w półksiężyce pomidora i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w tem. 180 stopni C przez około 35 do 40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska