Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy Czytelników na czas karnawału

(oprac. staw)
Przepis na roladki w pomidorach można wykorzystać do przygotowania całego kurczaka
Przepis na roladki w pomidorach można wykorzystać do przygotowania całego kurczaka Fot. DiGiTouch
Jolanta Sarbok z Trzebiechowa otrzyma od nas książkę w nagrodę za nadesłane przepisy. Dziękujemy za propozycje na zabawę.

Wciąż czekamy na propozycje karnawałowe i walentynkowe, bo w najbliższych tygodniach na pewno częściej będziemy spotykać się towarzysko. Serdecznie prosimy też o nadsyłanie zdjęć, na których byliby autorzy przepisów. Będziemy też je zamieszczać w gazecie i w wydaniu internetowym.
Kontakt: [email protected] oraz "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 z dopiskiem "przepisy kulinarne".

ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA

Składniki: 800 gram piersi z kurczaka, 250 gram pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, pół łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżka mleka, 4 łyżki bułki tartej, olej, sól i pieprz.

Przygotowanie: filety z kurczaka rozbijamy najlepiej przez folię, wtedy nie rozwalają się. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebulę i pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy przez 15 min. Można dodać łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Na każdy filet nakładamy farsz, rolujemy w roladkę i spinamy wykałaczką. Przed smażeniem roladki moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron.

PIERSI Z KURCZAKA W POMIDORACH

Składniki: ok. 1 kg piersi z kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 kwaśne jabłko, 150 ml wywaru z kostki rosołowej, 2 łyżki przecieru lub łyżka koncentratu pomidorowego, oliwa lub masło, cukier, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na tłuszczu, odsączamy, odkładamy do miski. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli. Drobno kroimy cebulę, wrzucamy na olej, który została po mięsie i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy obrane ze skóry pomidory pokrojone w cząstki i doprawiamy (najlepiej świeżymi) ziołami: tymiankiem i majerankiem. Można dodać inne zioła wedle upodobania np. oregano lub bazylię. Po 10 minutach dodajemy obrane bez gniazda nasiennego jabłka pokrojone. Mieszamy razem wywar i przecier dolewamy do pomidorów i cebuli. Wkładamy również mięso i dusimy razem ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dobrze jest dodać jeszcze dwa ząbki czosnku). Dusimy jeszcze przez kilka minut. Podobnie można przyrządzić całego kurczaka pokrojonego na części lub same udka. Wtedy czas duszenia przedłużamy.

SAŁATKA BANKIETOWA

Składniki: 500 gram ugotowanego ryżu, 2 ugotowane marchewki, 100 gram selera, 2 białe części z dużych porów, 150 gram groszku konserwowego lub kukurydzy, pęczek szczypiorku, 150 gram korniszonów lub ogórków konserwowych, 100 gram pieczarek marynowanych, 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy z pełnymi ziarnami gorczycy, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie: warzywa szatkujemy, dodajemy groszek lub kukurydzę, posiekane pieczarki, ogórki i szczypiorek. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem. Majonez, musztardę, jogurt, sok z cytryny i posiekany czosnek dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Zalewamy sałatkę i całość delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, jeszcze raz mieszamy.
Jolanta Sarbok z Trzebiechowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska