![Słomka w czekoladzie z dodatkami](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a0/61/55f62a8c00f7c_o,size,445x270,q,71,h,69601f.jpg)
Słomka w czekoladzie z dodatkami
(fot. Czytelniczka Monika Piekarska)
Słomka w czekoladzie z dodatkami
Składniki:
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady
* słomka ptysiowa
* sezam, wiórki kokosowe, posypka cukrowa, słonecznik, zmielone migdały lub orzech w zależności co lubimy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Koniec słomki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie a potem "panierujemy" w ulubionych dodatkach.
Czekoladowy mus ze słomką ptysiową
Składniki:
* 1 tabliczka czekolady gorzkiej
* 250 g serka mascarpone
* 50 ml śmietanki 30 %
* słomka ptysiowa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy, potem dodajemy śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Przekładamy do szklaneczek. Możemy jeść od razu lub wstawić do lodówki, deser wtedy stężeje. Oczywiście podajemy ze słomką ptysiową.
![Czekoladowy sernik na zimno](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a0/61/55f62a8c87169_o,size,445x270,q,71,h,652060.jpg)
Czekoladowy sernik na zimno
(fot. Czytelniczka Monika Piekarska)
Czekoladowy sernik na zimno
Składniki:
* 500 g serka mascarpone
* 300 śmietany 30 %,
* 300 g gorzkiej czekolady
* 3/4 szklanki cukru
* do wyłożenia tortownicy biszkopty okrągłe
* wiśnie bez pestek
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,śmietanę ubić.Mascarpone utrzeć z cukrem,dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.Potem dodać ubitą śmietanę oraz wiśnie (mogą być mrożone,świeże lub z kompotu ja dałam mały słoik konfitury z całymi wiśniami) i delikatnie wymieszać.Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami.Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi.
Mazurek czekoladowo-orzechowy
Składniki:
* 250 g mąki
* 100 g cukru pudru
* 150 g margaryny
* 2 żółtka
* 2 łyżki kakao
* 50 g gorzkiej czekolady
* 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym
* 3 łyżki mleka
Mąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem.Dodać margarynę i posiekać nożem,dodać żółtka i zagnieść ciasto.Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.Piec ok 30-40 minut na 175 C.Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać.Masę wyłożyć na wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.
![Ciasteczka czekoladowo-migdałowe](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/10/ac/55f62a8d66dd6_o,size,445x270,q,71,h,b8fb76.jpg)
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe
(fot. Czytelniczka Monika Piekarska)
Sernik z masa krówkową
Składniki na ciasto:
* 1 szklanka mąki
* 5 łyżek cukru pudru
* 100 g margaryny
* 2 żółtka
* duża szczypta soli
Masa serowa:
* 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
* 1 szklanka cukru pudru
* 6 jajek
* 50 g margaryny
* 400 g masy krówkowej o smaku kakaowym
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 5 łyżek mąki pszennej
* 1 łyżka cukru waniliowego
* szczypta soli
Polewa:
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady
* 1 łyżka margaryny
* 3 łyzki mleka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z margaryna,dodac mleko i dokładnie wymieszac.Dotowa polewą polać sernik.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą.Dodać margarynę,posiekać nożem.Dodać żółtka i zagnieść ciasto.Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Potem ciastem wylepić formę (20x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut.
masa serowa:
Margarynę rozpuścić i przestudzić.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser,roztopioną margarynę oraz mąki wymieszane z cukrem waniliowym.Masę serową podzielić na dwie równe części .Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywna pianę.Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać.Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 60 minut.Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i posypać np.płatkami migdałowymi.
Ciastka czekoladowo-migdałowe
Składniki:
* 150 g margaryny
* 340 g mąki pszennej
* 110 g czekolady gorzkiej
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 120 g płatków migdałowych
* 350 g cukru
* kilka kropel aromatu rumowego
Margarynę topimy w rondelku z czekoladą i studzimy.Płatki migdałowe zmielić.Jajka,żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę.Dodajemy aromat i rozpuszczoną czekoladę.Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki.Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć,ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne.Gotowe ciasteczka dowolnie udekorować-można posypać cukrem pudrem,polać polewą czekoladową(tabliczka czekolady rozpuszczona w kapieli wodnej z dodatkiem łyzki margaryny i 3 łyzek mleka) i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi.Zamiast migdałów możemy dodać słonecznik.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?