Sałata z pieczonymi szparagami, jakiem na twardo i orzechami
Posmaruj oliwą zielone szparagi, oprósz solą i piecz 12-15 min w 200 st. Celsjusza. Połącz listki sałaty rzymskiej, karbowanej i czerwonej z pokruszonymi, podprażonymi orzechami laskowymi, wymieszaj z sosem z oliwy, octu z białego wina lub soku z cytryny i rozłóż sałatką na talerze. Dodaj posiekane jajka na twardo i szparagi, oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą, a na wierzch ułóż zestrugany twardy ser, np. parmezan.
Szparagi z piekarnika z groszkiem i pieczonymi ziemniakami
Ugotuj ziemniaki w mundurkach we wrzątku przez 7 min, osącz i nieco ostudź, rozkrój na połówki i wrzuć do garnka wraz z solą i oliwą. Przykryj garnek pokrywką i potrząsaj energicznie przez chwilę, po czym wyłóż ziemniaki na pergamin skórką do góry. Piecz 25-30 min w 200 st. Celsjusza, aż powstaną chrupiące skórki. W osobnym naczyniu upiecz przez ok. 15 min zielone szparagi ze świeżym, ew. lekko rozmrożonym groszkiem i sosem z oliwy, soku z cytryny, zgniecionego czosnku, soli i czarnego pieprzu. Podawaj warzywa z ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.
Szparagi krewetkami i truskawkami
Ugotuj białe szparagi w wodzie przez 3 min lub na parze przez ok. 5 min. Ostudź i pokrój w skośne poprzeczne plasterki. Podsmaż na oliwie krewetki, dodając sól, a pod koniec także zgnieciony czosnek i nieco soku z pomarańczy, odparuj wodę i ostudź. Wymieszaj kawałki szparagów z krewetkami i plasterkami truskawek, dodaj sos z soku z pomarańczy z oliwą i solą, oraz listki sałaty, rukoli i bazylii. Oprósz otartą skórką pomarańczy i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sos do szparagów – Hollandaise (holenderski)
By otrzymać szkl. sosu, rozpuść powoli 10 łyżek masła świeżego lub klarowanego. Połącz 3 żółtka jaj (oddzielaj na zimno, po czym odstaw, by miały temp. otoczenia) z łyżką soku z cytryny i białym pieprzem lub szczyptą pieprzu kajeńskiego, po czym zmiksuj na średnich obrotach blendera przez 20-30 sekund, aż mieszanka przybierze jaśniejszy kolor. Zmniejsz obroty na najniższe i wciąż miksując wlej powoli gorące masło, a następnie miks jeszcze przez kilka sekund, by dobrze połączyć składniki. Jeśli to konieczne, dopraw sos do smaku solą i sokiem z cytryny. Podaj w ciągu godziny z ugotowanymi białymi szparagami, jednak dozuj oszczędnie, ponieważ jest dość wysokokaloryczny.