Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na złote pierogi, pyszny schab i pasztet z dyni

(beb)
- Powiat słubicki, a w zasadzie całe województwo, warte jest kulinarnej promocji. Nasza kuchnia bazuje na historii i tradycji. Ludzie w swoich domach wykorzystują przepisy, które znały ich mamy, babcie, a które zostały przywiezione tu z Kresów Wschodnich - twierdzi Grażyna Dereń, miłośniczka kuchni i właścicielka gospodarstwa Dereniówka.
- Powiat słubicki, a w zasadzie całe województwo, warte jest kulinarnej promocji. Nasza kuchnia bazuje na historii i tradycji. Ludzie w swoich domach wykorzystują przepisy, które znały ich mamy, babcie, a które zostały przywiezione tu z Kresów Wschodnich - twierdzi Grażyna Dereń, miłośniczka kuchni i właścicielka gospodarstwa Dereniówka. Beata Bielecka
Tymi potrawami gospodynie z powiatu słubickiego zdobyły uznanie nie jednego jury. Dla nich to często wspomnienia smaków z dzieciństwa. Gotują jak ich mamy i babcie, które przyjechały m.in. ze Wschodu. Stare przepisy przekazały już swoim córkom. Nie tylko dla zachowania tradycji. Także dlatego, że te potrawy są po prostu pyszne.

Złote pierogi

Złote pierogi.
Złote pierogi.

Złote pierogi.

(przepis Elżbiety Siedleckiej)
ciasto: 1 i 1/2 szklanki kwaśnego mleka, 3 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, szczypta soli. Farsz: 1 kg ziemniaków, 75 dag twarogu, 1 cebula, sól i pieprz

Z mleka, mąki, jajka, sody i szczypty soli zagnieść luźne ciasto. Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać zeszkloną cebulkę. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto, wykrawać placki. Na placki nałożyć farsz i lepić pierogi w kształcie kotleta. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Maczać w kwaśnej śmietanie.

Schab słubicki

Schab słubicki.
Schab słubicki.

Schab słubicki.

(przepis Grażyny Dereń przywieziony przez jej dziadka z Kresów, który dzięki niej trafił na ministerialną listę produktów tradycyjnych)

Surowy schab po uboju przyprawić solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem i odrobiną majeranku. Na 4-5 dni pozostawić w lodówce. Codziennie obracamy. Następnie zawijamy w błonę zdjętą z sadła, sznurujemy i wędzimy z zimnym dymie przez siedem, osiem godzin. Na początku mocniej, później pomału. Wyciągamy z wędzarni, studzimy, zostawiamy w tym opakowaniu, które jest, bo zatrzymuje ono wszystkie aromaty i przyprawy. Dzięki temu schab jest soczysty, ma lekko czosnkowy zapach, a mięso jest różowe i apetycznie wygląda.

Pierogi z farszem ryby

Pierogi z farszem z ryby.
Pierogi z farszem z ryby.

Pierogi z farszem z ryby.

(przepis Kazimiery Staniak)
ciasto: 1 kg mąki, 1/2 litra mleka, 1 jajko, 1 szklanka oleju. Farsz: 1 kg ryby świeżej lub mrożonej, 1 cebula, pieprz i sól. Okrasa: olej, cebula.

Z mąki, jajka, oleju i mleka wyrobić ciasto. Ugotować rybę. Zarumienić cebulę. Ostudzoną rybę zemleć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta przygotować placuszki, nakładać farsz, dokładnie skleić brzegi formując pierogi. Gotować 2-3 minuty. Podawać z podsmażaną cebulką.

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni.
Pasztet z dyni.

Pasztet z dyni.

(przepis Ireny Lange z Kowalowa - przepis zamieszczony w publikacji "Zapomniana dynia na naszym stole" wydanej przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku)
3 szklanki tartej dyni, 2 szklanki tartej bułki, 0,5 szklanki oleju, 2 marchewki, 2 cebule, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz i majeranek

Oczyszczoną dynię, marchew, cebulę i ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać. Dodać 4 żółtka, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dołożyć sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy posypanej bułka tartą. Piec ok. 70 minut.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska