Złote pierogi
Złote pierogi.
(przepis Elżbiety Siedleckiej)
ciasto: 1 i 1/2 szklanki kwaśnego mleka, 3 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, szczypta soli. Farsz: 1 kg ziemniaków, 75 dag twarogu, 1 cebula, sól i pieprz
Z mleka, mąki, jajka, sody i szczypty soli zagnieść luźne ciasto. Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać zeszkloną cebulkę. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto, wykrawać placki. Na placki nałożyć farsz i lepić pierogi w kształcie kotleta. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Maczać w kwaśnej śmietanie.
Schab słubicki
Schab słubicki.
(przepis Grażyny Dereń przywieziony przez jej dziadka z Kresów, który dzięki niej trafił na ministerialną listę produktów tradycyjnych)
Surowy schab po uboju przyprawić solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem i odrobiną majeranku. Na 4-5 dni pozostawić w lodówce. Codziennie obracamy. Następnie zawijamy w błonę zdjętą z sadła, sznurujemy i wędzimy z zimnym dymie przez siedem, osiem godzin. Na początku mocniej, później pomału. Wyciągamy z wędzarni, studzimy, zostawiamy w tym opakowaniu, które jest, bo zatrzymuje ono wszystkie aromaty i przyprawy. Dzięki temu schab jest soczysty, ma lekko czosnkowy zapach, a mięso jest różowe i apetycznie wygląda.
Pierogi z farszem ryby
Pierogi z farszem z ryby.
(przepis Kazimiery Staniak)
ciasto: 1 kg mąki, 1/2 litra mleka, 1 jajko, 1 szklanka oleju. Farsz: 1 kg ryby świeżej lub mrożonej, 1 cebula, pieprz i sól. Okrasa: olej, cebula.
Z mąki, jajka, oleju i mleka wyrobić ciasto. Ugotować rybę. Zarumienić cebulę. Ostudzoną rybę zemleć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta przygotować placuszki, nakładać farsz, dokładnie skleić brzegi formując pierogi. Gotować 2-3 minuty. Podawać z podsmażaną cebulką.
Pasztet z dyni
Pasztet z dyni.
(przepis Ireny Lange z Kowalowa - przepis zamieszczony w publikacji "Zapomniana dynia na naszym stole" wydanej przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku)
3 szklanki tartej dyni, 2 szklanki tartej bułki, 0,5 szklanki oleju, 2 marchewki, 2 cebule, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz i majeranek
Oczyszczoną dynię, marchew, cebulę i ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać. Dodać 4 żółtka, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dołożyć sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy posypanej bułka tartą. Piec ok. 70 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?