Przepis na placek kakaowy
Składniki:
25 dkg masła (może być masło roślinne)
30 dkg cukru (ja daję 20 dkg)
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany (procenty zależnie od tego, jak tłusto kto lubi)
1/2 kg mąki tortowej
mały proszek do pieczenia
2 łyżki kakao (ja preferuję czekoladę w proszku)
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, następnie wbijać po jednym żółtku i dalej ucierać, aż wszystkie żółtka znajdą się w cieście.
Następnie wsypać przesianą przez sito mąkę z proszkiem, wlać śmietanę i jeszcze trochę ucierać. Dodać ubite białka (4 sztuki) i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blachę włożoną papierem do pieczenia, do drugiej części dodać 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku oraz 2 łyżki stołowe mleka, wymieszać i położyć na białe ciasto. Aby zwiększyć efekt, można delikatnie na blasze przemieszać widelcem o bardzo szerokich widełkach. Ciasto pieczemy około 30 minut, na 180 C. Na koniec sprawdzić należy patyczkiem. Jeżeli patyczek jest suchy, można ciacho wyjąć. Po upieczeniu i przestudzeniu można polukrować, pudrować lub polać polewą czekoladową.
Zobacz również: Lubuskie Smaki - przepis na deser z truskawkami
Przepis na śmietanowiec
Bardzo łatwy w wykonaniu i o wiele tańszy niż prawdziwy sernik, a tak samo smakuje.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 cukru wanilinowego
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g tłuszczy ( ja użyłam masło roślinne w pudełku 250 g)
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
6 białek
3 pojemniki śmietany 18 proc. - 400 g
2 duże budynie śmietankowe lub 3 małe
1/2 cukru wanilinowego
szczypta soli
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników i wylepić blaszkę (24x40 cm). Na wylepienie użyć 3/4 ciasta, a 1/4 zużyć jako kruszonkę na wierzch ciasta.
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem wanilinowym, Następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać wszystkie śmietany i budynie, i jeszcze przez chwilkę ubijać.
Wylać masę na wyłożoną ciastem blachę. Ja dodałam 1/2 pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki.
Następnie zrobić kruszonkę z 1/4 odłożonego ciasta i upiec w nagrzanym piekarniku 180 st. C przez godzinę. Po upieczeniu, radzę pozostawić jeszcze ciasto przy uchylonym piekarniku przez 10 minut. Można posypać cukrem pudrem lub czekoladą w proszku.
Zobacz również: Lubuskie Smaki - przepis na deser z truskawkami