5/6
Składniki:...
fot. Maria Weiss

Przepis na placek kakaowy

Składniki:
25 dkg masła (może być masło roślinne)
30 dkg cukru (ja daję 20 dkg)
4 jajka
3/4 szklanki gęstej śmietany (procenty zależnie od tego, jak tłusto kto lubi)
1/2 kg mąki tortowej
mały proszek do pieczenia
2 łyżki kakao (ja preferuję czekoladę w proszku)

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, następnie wbijać po jednym żółtku i dalej ucierać, aż wszystkie żółtka znajdą się w cieście.
Następnie wsypać przesianą przez sito mąkę z proszkiem, wlać śmietanę i jeszcze trochę ucierać. Dodać ubite białka (4 sztuki) i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blachę włożoną papierem do pieczenia, do drugiej części dodać 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku oraz 2 łyżki stołowe mleka, wymieszać i położyć na białe ciasto. Aby zwiększyć efekt, można delikatnie na blasze przemieszać widelcem o bardzo szerokich widełkach. Ciasto pieczemy około 30 minut, na 180 C. Na koniec sprawdzić należy patyczkiem. Jeżeli patyczek jest suchy, można ciacho wyjąć. Po upieczeniu i przestudzeniu można polukrować, pudrować lub polać polewą czekoladową.

Zobacz również: Lubuskie Smaki - przepis na deser z truskawkami

6/6
Bardzo łatwy w wykonaniu i o wiele tańszy niż prawdziwy...
fot. Maria Weiss

Przepis na śmietanowiec

Bardzo łatwy w wykonaniu i o wiele tańszy niż prawdziwy sernik, a tak samo smakuje.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 cukru wanilinowego
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g tłuszczy ( ja użyłam masło roślinne w pudełku 250 g)
szczypta soli

Składniki na nadzienie:

6 białek
3 pojemniki śmietany 18 proc. - 400 g
2 duże budynie śmietankowe lub 3 małe
1/2 cukru wanilinowego
szczypta soli
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Zagnieść ciasto z podanych składników i wylepić blaszkę (24x40 cm). Na wylepienie użyć 3/4 ciasta, a 1/4 zużyć jako kruszonkę na wierzch ciasta.
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem wanilinowym, Następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać wszystkie śmietany i budynie, i jeszcze przez chwilkę ubijać.
Wylać masę na wyłożoną ciastem blachę. Ja dodałam 1/2 pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki.

Następnie zrobić kruszonkę z 1/4 odłożonego ciasta i upiec w nagrzanym piekarniku 180 st. C przez godzinę. Po upieczeniu, radzę pozostawić jeszcze ciasto przy uchylonym piekarniku przez 10 minut. Można posypać cukrem pudrem lub czekoladą w proszku.

Zobacz również: Lubuskie Smaki - przepis na deser z truskawkami

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Dziś winnice wyglądają jak po apokalipsie. Czy jest szansa na pomoc?

Dziś winnice wyglądają jak po apokalipsie. Czy jest szansa na pomoc?

Milky Way czyli karmiące piersią zielonogórzanki na wspólnym zdjęciu

Milky Way czyli karmiące piersią zielonogórzanki na wspólnym zdjęciu

Polecamy

Mateusz Kieliszkowski zapisał się w księdze rekordów Guinnessa!

Mateusz Kieliszkowski zapisał się w księdze rekordów Guinnessa!

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Prawie 400 lubuskich drużyn w Pucharze Tymbarku. Najlepsi zagrają w majowym finale

Prawie 400 lubuskich drużyn w Pucharze Tymbarku. Najlepsi zagrają w majowym finale