Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalny finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" w Zaborze (zdjęcia)

Redakcja
Halina Wojewódzka przywiozła do Zaboru pastiłę.
Halina Wojewódzka przywiozła do Zaboru pastiłę.
W sobotę, 6 sierpnia, w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze odbył się regionalny finał XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

ZOBACZ ZDJĘCIA

Lubuscy producenci tradycyjnej żywności zgłosili do konkursu ponad 30 potraw i produktów. Wszystkie zostały ocenione przez komisję konkursową. Jej członkowie próbowali każdej potrawy i szczegółowo wypytywali o skład, przygotowanie, pochodzenie przepisów. O tym, które produkty będą walczyły w ogólnopolskim konkursie dowiemy się za kilka dni.

Goście, którzy przyjechali w sobotę do Zaboru mogli spróbować lubuskich przysmaków, a niektóre nawet kupić i zabrać do domu. Na stoiskach królowały miody, sery, wędliny i pieczywo. Nie zabrakło lokalnego wina, piwa, czy miodu pitnego. Kusiły też ryby - te wędzone i w zalewie.

Naszą uwagę przykuły kulinarne ciekawostki: miodowa musztarda z dynią z Pasieki Wędrownej Debora ze Szprotawy i pastiła wytwarzana w Rodzinnym Eko Gospodarstwie Wojewódzkich „Błękitna Dolina Odry” w Lubieszowie koło Nowej Soli. Pastiła to suszone miazga owocowa, którą potem cięta jest na paski. W efekcie otrzymujemy naturalny batonik energetyczny, bo na 100 g pastiły potrzeba od 1,5 do 2 kg owoców. - Bardzo chętnie jedzą ją dzieci, ale kupują ją też sportowcy - zdradza nam Halina Wojewódzka, która z myślą o wnukach sięgnęła po stary przepis.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska