Marta Gaworska jest Czytelniczką nagrodzoną w zakończonym w poniedziałek konkursie na przepis wielkanocny. Listę nagrodzonych zamieścimy we wtorkowej "Gazecie Lubuskiej".
Jeśli chcecie Państwo podzielić się swoimi pomysłami kulinarnymi zapraszamy do naszego serwisu (www.gazetalubuska.pl/kuchnia). Przepisy prosimy nadsyłać na: [email protected]
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA
Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży); 1 łyżka masła; 4 jajka; 2 twarożki o smaku chrzanu; 400 g łososia w plastrach.
Przygotowanie: na patelni przesmażamy szpinak, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odsączamy, studzimy, dodajemy masło oraz żółtka jaj. Ubijamy pianę z białek, po czym ostrożnie dodajemy ją do szpinaku. Powstałą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach C. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak, aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Aby placek nie łamał się przy zawijaniu, polecam przykryć go po wyjęciu z piekarnika wilgotną, czystą ściereczką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?