MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rolada szpinakowo-łososiowa. Przepis Marty Gaworskiej

Redakcja
Fot. DiGiTouch
Marta Gaworska z Czerwieńska przysłała nam przepis na roladę szpinakowo-łososiową. To pomysł na smaczną przystawkę podczas świąt

Marta Gaworska jest Czytelniczką nagrodzoną w zakończonym w poniedziałek konkursie na przepis wielkanocny. Listę nagrodzonych zamieścimy we wtorkowej "Gazecie Lubuskiej".
Jeśli chcecie Państwo podzielić się swoimi pomysłami kulinarnymi zapraszamy do naszego serwisu (www.gazetalubuska.pl/kuchnia). Przepisy prosimy nadsyłać na: [email protected]

ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA

Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży); 1 łyżka masła; 4 jajka; 2 twarożki o smaku chrzanu; 400 g łososia w plastrach.

Przygotowanie: na patelni przesmażamy szpinak, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odsączamy, studzimy, dodajemy masło oraz żółtka jaj. Ubijamy pianę z białek, po czym ostrożnie dodajemy ją do szpinaku. Powstałą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach C. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak, aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Aby placek nie łamał się przy zawijaniu, polecam przykryć go po wyjęciu z piekarnika wilgotną, czystą ściereczką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska